Podjetja 6.12.2016 12:07

Polzela odslej družba z omejeno odgovornostjo

Polzela, 6. decembra - Država in SDH sta kot lastnika Polzele na ponedeljkovi skupščini soglašala, da se ta iz delniške družbe preoblikuje v družbo z omejeno odgovornostjo. Predsednica uprave Metka Hrovat je postala poslovodja, članom nadzornega sveta Antonu Horvatiču, Irmi Frelih in Stanki Pfajfer pa je prenehal mandat, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.

Polzela, Podjetje Polzela. Sedež družbe Polzela. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Polzela, Podjetje Polzela.
Sedež družbe Polzela.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Začasni lastnik Polzele je po avgustovski dokapitalizaciji postala država oz. Slovenski državni holding (SDH). Ta je medtem sprožil postopke iskanja novega strateškega lastnika družbe, ki bi z denarnim vložkom v višini predvidoma 2,2 milijona evrov pridobil več kot 50-odstotni delež, družbi pa bi ob tem moral zagotoviti nadaljnji razvoj, znanje in dostop do novih trgov.

Po pisanju Dnevnika je med resnejšimi kandidati znova proizvajalec spodnjega perila Huber Holding, ki ima med drugim v lasti blagovno znamko Skiny. Ta se je za nakup Polzele ogreval že leta 2014, ko je bila ta še v postopku prisilne poravnave, vodila pa jo je Karmen Dvorjak.

Glavna dejavnost Polzele, ki jo od oktobra vodi Hrovatova, je proizvodnja in prodaja ženskih, moških, otroških in športnih nogavic. Družba proizvaja izdelke pod lastno in tujo blagovno znamko, ki jih prodaja v 20 lastnih trgovinah v Sloveniji in na Hrvaškem. V matični družbi je bilo konec junija zaposlenih 220 ljudi, Polzela pa ima še dve odvisni družbi, in sicer v Zagrebu in Sarajevu.

V prvem polletju je Polzela ustvarila 2,3 milijona evrov prihodkov in za nekaj manj kot pol milijona evrov zaostala za načrtom, polletna čista izguba pa je znašala blizu 1,3 milijona evrov. Po odobritvi državne dokapitalizacije je tedanji predsednik uprave Marko Klemenčič dejal, da jim bo obratni kapital pomagal zagnati tudi nekatere marketinške aktivnosti, za katere zadnja leta niso odšteli niti evra.

Polzela se je dlje časa soočala s finančnimi težavami. V začetku leta 2015 je bil potrjen postopek prisilne poravnave, maja pa je vlada sprejela nov program pomoči, ko je Polzeli podaljšala poroštveno pogodbo iz novembra 2014 in ji odobrila novo sedemletno posojilo. Po avgustovski finančni sanaciji družbe to sedaj čaka poslovno prestrukturiranje.