Mediji 6.12.2016 10:49

Spletna stran STA tudi s funkcionalnostmi Parlametra

Ljubljana, 6. decembra - STA je danes na svojem glavnem spletnem mestu www.sta.si vključila nekaj dodatnih funkcionalnosti, ki se navezujejo na poročanje o delu državnega zbora. Funkcionalnosti temeljijo na spletnem orodju Parlameter, v prihodnje pa jih bomo še nadgrajevali.

Ljubljana, Kreativni center Poligon. Člani skupnosti Danes je nov dan, ki je izdelala spletno orodje Parlameter. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kreativni center Poligon.
Člani skupnosti Danes je nov dan, ki je izdelala spletno orodje Parlameter.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V novicah STA o delu slovenskega parlamenta se tako po novem ob kliku na ime poslanca prikaže kartica z njegovimi osnovnimi podatki. Kartica bo v prihodnje še nadgrajena z dodatnimi podatki, s čimer bodo novinarjem na voljo dodatne informacije.

Poleg tega smo z današnjim dnem na glavnem spletnem mestu vzpostavili rubriko Parlameter. Ta se nahaja na naslovu https://www.sta.si/parlameter, na njej pa so na voljo ključni podatki o zadnji plenarni seji DZ z objavljenimi glasovanji. Tudi to funkcionalnost bomo nadgrajevali.

Spletno orodje Parlameter je nastalo v okviru inštituta Danes je nov dan, vir podatkov je Državni zbor RS. Razvoj orodja je sofinanciran s strani Googlovega sklada DNI, STA pa v projektu sodeluje kot medijski partner. Morebitna vprašanja in predloge za nadaljnje nadgradnje lahko posredujete na razvoj@sta.si.

Parlameter so uradno zagnali 5. decembra, orodje je na spletnem naslovu https://parlameter.si/. Stran ponuja skupek kartic, ki jih je mogoče vdelati na druge spletne strani. Vsaka izmed več kot 50 kartic je torej svoja enota, ki živi na svojem spletnem naslovu.

Osnovni podatki, s katerimi ekipa Parlametra dela, so glasovanja poslancev ter transkripti njihovih govorov, kar nato obdelajo na več različnih načinov. V spletnem orodju Parlameter ima vsak od 90 poslancev svoj profil, na katerem so zbrane osnovne informacije o delovanju poslanca, podatki o njegovih glasovanjih ter njegovi govori.

Glasovanja poslancev lahko uporabnik med drugim filtrira po različnih delovnih telesih, pogleda pa lahko tudi, v kolikšni meri poslanec odstopa od glasovanja drugih poslancev.

Vsebinske analize govorov pa denimo pokažejo, katere besede so za posameznega poslanca značilne, kakšno je število njihovih govorov na sejo, kakšen je njihov besedni zaklad ter jezikovni slog.

Več informacij o orodju je na voljo tudi v tem članku https://krog.sta.si/2331416/vrtacic-parlameter-je-del-sirsega-boja-za-odprte-podatke.