Startupi 28.11.2016 7:12

Slovensko podjetje rehabilitacijo po nevroloških obolenjih prinaša v domove bolnikov

Ljubljana, 28. novembra - Slovenska ekipa Kinestica razvija rešitve, s katerimi želi izboljšati kakovost življenja po nevroloških obolenjih. Razvijajo sistem za rehabilitacijo na domu Homer, ki bo po navedbah ekipe združil tehnologijo zajema gibanja z navidezno resničnostjo in spletno platformo v celovit sistem ter bolnikom pomagal nazaj v samostojno življenje.

Ljubljana.
Produkt startupa Kinestica Bimeo Pro.
Foto: Kinestica

Ljubljana.
Produkt startupa Kinestica Bimeo Pro.
Foto: Kinestica

Ljubljana.
Produkt startupa Kinestica Bimeo Pro.
Foto: Kinestica

Ljubljana.
Ekipa startupa Kinestica.
Foto: Kinestica

Ljubljana.
Ekipa startupa Kinestica.
Foto: Kinestica

Terapija s sistemom Homer, ki je namenjena nevrološkim pacientom po možganski kapi, travmatičnih poškodbah glave, poškodbah hrbtenjače, multipli sklerozi itd., bo po besedah Andreje Drevenšek iz Kinestice podprta z igrami v navidezni resničnosti, ki jih bo pacient upravljal s premikanjem svojih okončin. Terapevt pa bo lahko preko spletne platforme sledil terapiji in jo prilagajal posamezniku.

Na ta način bo Homer povečal intenzivnost terapije v najbolj ključnih fazah rehabilitacije, je pojasnila Drevenškova. Sistem bo dodatek h konvencionalni terapiji, ki ni vedno dostopna ali zagotovljena na želeni ravni. Dodatne prednosti so tudi večja stopnja samostojnosti, manjši stroški in boljše sprejemanje odločitev zaradi objektivnega ocenjevanja pacientov, ki bo terapevtom dostopno preko platforme e-zdravja.

Kot je dejala Drevenškova, številne znanstvene študije potrjujejo pozitiven učinek navidezne resničnosti na motivacijo. "Bolnik je vpleten v kognitivno povratno zanko in je motiviran, da pogosteje ponovi gib kot med običajno terapijo, kar vpliva na plastičnost možganov. To je sposobnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti oziroma ponovno vzpostavljajo tiste, ki zaradi bolezni več ne delujejo."

Podjetja, ki se ukvarjajo z rehabilitacijsko tehnologijo, so po besedah Drevenškove številna, vendar je le nekaj takih, ki so usmerjena na nevrološke bolnike. "Trg rehabilitacijske tehnike se razvija in raste, vendar je še vedno izziv prehod iz manualne terapije k uporabi tehnoloških pripomočkov. Prihodnost trga je uporaba navidezne resničnosti in prehod v domače okolje uporabnikov."

Sistem Homer trenutno še ni v uporabi, načrtujejo pa pilotno študijo uporabe na domu v sodelovanju z Nevrološko kliniko Ljubljana v prihodnjem letu. Homer je sicer različica patentirane tehnologije, ki jo uporabljajo tudi v sistemu Bimeo, ki so ga razvili v podjetju. Medtem ko je Homer namenjen uporabi v domačem okolju, pa je Bimeo namenjen klinični uporabi.

Bimeo Pro je senzorno podprt rehabilitacijski pripomoček za klinično uporabo, kjer bolnik izvaja terapijo med tem, ko s premikom svojih rok igra igre v navidezni resničnosti. Trenutno je v uporabi v Soči ter v Thermani Laško, pa tudi Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Belgiji, Španiji, Hong Kongu, Kanadi, Romuniji in na Poljskem.

Korak bližje k viziji podjetja predstavljajo tudi sredstva, ki jih je Kinestica prejela v okviru instrumenta spodbujanja malih in srednje velikih podjetij v okviru programa za evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Po besedah Drevenškove bodo sredstva namenili študiji izvedljivosti projekta ter za pripravo konkretnega in jasnega načrta raziskav, razvoja in marketinških aktivnosti, "da bo Homer hitro in učinkovito prišel do tistih, ki ga najbolj potrebujejo".

Cilj podjetja za prihodnost pa je zagotoviti celotno rešitev za rehabilitacijo nevroloških pacientov. "To pomeni od prve hospitalizacije do rehabilitacije na domu ne glede na stopnjo omejenosti gibanja," je še dodala.

V ekipi so trenutno trije zaposleni ter nekaj zunanjih sodelavcev. Vsi ustanovitelji so delovali na fakulteti za elektrotehniko, s širitvijo pa je v ekipo prišlo tudi znanje s fakultete za družbene vede in ekonomske fakultete.