Podjetja 21.11.2016 8:57

Družba Novo Meko v Vojniku odpira visokotehnološko tovarno

Vojnik, 21. novembra - Družba Novo Meko, ki sta jo v Celju pred tremi leti ustanovili italijanski družbi Demo Meko Technology in Avio-Composite, bo ta teden v Vojniku odprla visokotehnološko tovarno. Kot je povedala solastnica družbe Novo Meko Adriana Zaccone, bodo v novi tovarni proizvajali precizno mehaniko za proizvajalce avtomobilov in letal ter vesoljsko industrijo.

Ljubljana, Tehnološki park. Mikrosatelit Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhivska fotografija

Ljubljana, Tehnološki park.
Mikrosatelit
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhivska fotografija

V novi tovarni, ki je zgrajena na 1500 kvadratnih metrih površine, celotna naložba skupaj s stroji pa je vredna 1,5 milijona evrov, že dela 15 ljudi, računajo pa, da bodo imeli zaposlenih 35 delavcev.

Ker gre za visokotehnološka delovna mesta, se je družba Novo Meko že povezala s ljubljansko fakulteto za strojništvo, saj si želijo usposabljati študente, ki bodo lahko delali z njihovimi stroji, opremo in sistemi.

Po besedah Zacconejeve so v Slovenijo prišli predvsem zaradi logistike, saj jim Slovenija z dobro lokacijo omogoča, da so bližje k svojim kupcem iz Evrope.

"Prišli pa smo tudi zaradi vaših inženirjev. Ugotovili smo namreč, da je raven izobrazbe, ki jo dosežejo inženirji, ki končajo šolanje na vaši univerzi, zelo visoka. Poleg tega znajo veliko tujih jezikov, kar je danes nujno," je dejala Zacconejeva.

Pojasnila je tudi, da preden so si pred tremi leti izbrali Celje, kjer so imeli doslej le inženirsko pisarno, v kateri so razvijali področji kontrolnih naprav in montaže, so si ogledali lokacije po skoraj vsej državi. "Vojnik je blizu avtoceste, blizu sta Avstrija in Madžarska. Smo v sredini Slovenije in imamo vse potencialne dobavitelje blizu," ocenjuje Zacconejeva.

Dodala je še, da si želijo pridobiti čim več dobaviteljev materialov iz Slovenije, pri svojem delu pa že sodelujejo z Elanom.