#družba 1.11.2016 10:10

Slovenjgraška občina zmagovalka letošnjega evropskega tedna mobilnosti v Sloveniji

Slovenj Gradec, 1. novembra - Mestna občina Slovenj Gradec je postala zmagovalka Evropskega tedna mobilnosti 2016 v Sloveniji, ki je potekal septembra. Nagrada je rezultat dolgoletnega načrtnega dela na področju trajnostnega urejanja prometa, poudarjajo na občini, ki je v tednu mobilnosti skupaj z različnimi izvajalci pripravila 18 dogodkov.

Slovenj Gradec, občina. Mestna občina Slovenj Gradec. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec, občina.
Mestna občina Slovenj Gradec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Slovenjgraška občina se z ukrepi, ki sledijo trajnostni mobilnosti, trudi uveljavljati in izboljševati možnosti za preoblikovanje prometnih površin v korist pešcev in kolesarjev, prav tako si prizadeva za aktivno sodelovanje občanov na tem področju in za boljšo kvaliteto bivanja.

Med trajne ukrepe, ki jih je občina izvedla letos, spadajo naložbe v ureditev več pločnikov, ureditev kolesarskih površin na Partizanski cesti in izgradnja mini krožišča pri avtobusni postaji z ureditvijo dodatnih površin za kolesarje in pešce. Postavljen je bil tudi preventivni radarski sistem na Selah.

Na območju občine so letos uredili za okoli dva kilometra površin za pešce in kolesarje, te površine pa spadajo tudi med varne šolske poti. Hkrati je občina pristopila k izdelavi celostne prometne strategije.

Nagrado je kot zmagovalki tedna mobilnosti v Sloveniji Mestni občini Slovenj Gradec podelilo ministrstvo za infrastrukturo. V letošnjem letu se je sicer Evropskemu tednu mobilnosti, ki je potekal med 16. in 22. septembrom, v Sloveniji pridružilo rekordno število občin, prek 70.

Na slovenjgraški občini ob tem izpostavljajo še rezultate raziskav, ki kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost pred tistimi, ki so še vedno naklonjena avtomobilom na tradicionalni pogon.

Raziskave kažejo, da je vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše akademske rezultate, medtem ko zaposleni pešci in kolesarji delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški.

Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, zato je bil letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost.