Podjetja 22.10.2016 10:01

Lisca v prvih devetih mesecih prodala za devet odstotkov več kot lani

Sevnica, 22. oktobra - Prodaja skupine Lisca, ponudnice pretežno ženskega perila in kopalk lastnih blagovnih znamk, ki v osmih državah zaposluje 760 ljudi, je v prvih devetih mesecih dosegla 26 milijonov evrov, s čimer je primerljivi lanski izid presegla za devet odstotkov. Načrte je podobno kot pri prodaji za nekaj odstotkov presegla tudi pri dobičku.

Ljubljana. Podjetje Lisca, logotip. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podjetje Lisca, logotip.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Generalni direktor Lisce Goran Kodelja je glede načrtov na ravni skupine za STA ob koncu leta napovedal približno 33 milijonov evrov prihodkov oz. približno petodstotno rast, dobiček pa naj bi s 3,3 milijona evrov dosegel več kot 30-odstotno rast.

Glede naložb je navedel, da so v matični Lisci v Sevnici regalno skladišče letos posodobili z novimi dvigali. Za prenovo treh visokih dvigal v skladišču s skupaj osmimi regalnimi linijami so v prvem delu naložbe namenili dobrih 100.000 evrov.

Lotili so se tudi drugega dela te naložbe, v okviru katere bodo celostno prenovili informacijski sistem ERP, ki podpira proizvodnjo in druge poslovne procese, kar jih bo v dveh letih stalo nekaj več kot 200.000 evrov. To sicer glavno naložbo prihodnjega leta bodo začeli še letos.

Lisca, ki na domačem trgu proda približno petino svojih izdelkov, tudi letos nadaljuje širjenje prodajne mreže. V Sloveniji so novi trgovini letos odprli v portoroškem hotelu Slovenija in na Bledu. Nove trgovine so odprli tudi na Hrvaškem v Pulju in Zagrebu ter v makedonskem Skopju.

V Sloveniji imajo nekaj manj kot 30 lastnih in franšiznih prodajaln, skupaj z drugimi državami pa skoraj 140, s tem, da prevladujejo lastne. Novo trgovino bodo čez štirinajst dni odprli v češki Pragi, do konca leta pa še trgovino v središču Splita na Hrvaškem.

Z odprtjem novih trgovin so povezana tudi nova delovna mesta, štiri sodelavce pa so letos zaposlili v trženju. V Sloveniji imajo skupaj z nekaj manj kot 50 delavci, zaposlenimi v invalidskem podjetju Inde, zaposlenih približno 280 ljudi, preostalih približno 480 pa v tujini. Na ravni skupine so sicer število zaposlenih letos okrepili za več kot deset, je dodal direktor.

Glede stanja na trgu v Lisci ocenjujejo, da se po zaostrenosti v preteklih letih to zložno popravlja. Tudi v Rusiji, ki jo uvrščajo med svoje strateške trge in kjer je kljub padcu kupne moči in rublja ter ekonomskim sankcijam letos začela delovati Liscina moskovska hčerinska družba.

V Lisci sicer med svoje zahodne strateške trge uvrščajo Italijo, Nemčijo in Nizozemsko in med vzhodne Rusijo, Češko ter trge nekdanje Jugoslavije. Skupaj prodajajo v 25 državah, je še povedal Kodelja.

Skupino Lisca, ki se uvršča v modno industrijo, poleg sevniškega matičnega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu, Pragi in Moskvi.