Dijaki s programom Mladi podjetnik do prve podjetniške izkušnje

Ljubljana, 22. oktobra - Dijaki bodo tudi letos svoje prve podjetniške izkušnje pridobivali v programu Moje podjetje, ki ga vodi Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih. Skoraj 400 dijakov iz 27 šol bo v enem letu prehodilo pot podjetnika od poslovne ideje do poslovanja in zaprtja podjetja, pojasnjuje koordinator programa Moje podjetje v Sloveniji Anton Kokalj.

Dijaki po besedah Kokalja s programom pridobijo prvo podjetniško izkušnjo brez velikega tveganja. V enem letu prehodijo celotno pot od ideje do realizacije, poslovanja s pravim denarjem in likvidacije podjetja. Naučijo se veščin, ki jim jih formalni šolski program ne nudi, kot so denimo metode kreativnosti, metode presoje idej, metode odločanja, sodelovanje v ekipi, veščine marketinga, planiranja, vodenja financ podjetja in pristopa do strank.

Letošnji program se je uradno začel minuli ponedeljek, ko je v Ljubljani potekal uvodni dogodek. Udeležilo se ga je preko 300 dijakov iz več kot 20 srednjih šol iz različnih krajev Slovenije. Vsebina je bila namenjena predstavitvi programa Moje podjetje in srečanju z dijaki, ki so program v preteklih letih uspešno izvedli in se udeležili mednarodnih sejmov dijaških podjetij.

Program se lahko po besedah Kokalja izvaja poljubno - v okviru predmetov, ki so s temi vsebinami povezani, v okviru projektnih tednov, v okviru odprtega kurikuluma, kot krožek itd. Vsaka šola je pri tem avtonomna, je pojasnil. Lani je v programu sodelovalo več kot 20 šol, dijaki pa so ustanovili preko 60 dijaških podjetij. Sporazum o sodelovanju je letos podpisalo 27 srednjih šol, kar zajema približno 350 do 400 dijakov.

Vrhunec programa predstavlja sejem dijaških podjetij, ki poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih in mladim omogoča prvo podjetniško izkušnjo v življenju. Naslednji sejem bo potekal predvidoma 5. maja.

Na sejmu vsako leto izberejo dijaško podjetje leta, razglasijo pa tudi zmagovalca posebnega podprograma Veščine za prihodnost (Skills for the future), ki ga na evropski ravni podpira avtomobilski proizvajalec Hyundai. Podprogram je osredotočen na dijaška podjetja s področja avtomobilizma.

Lani je naziv dijaškega podjetja leta pripadel podjetju Swee & fit z Gimnazije in ekonomske šole Trbovlje, v tekmovanju pod okriljem Hyundaija pa je zmagalo podjetje Norckljuka iz Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad - Ljubljana.

Zmagovalno podjetje na nacionalni ravni se vsako leto udeleži tudi evropskega sejma dijaških podjetij. Doslej so se zmagovalna podjetja udeležila sejmov v Tallinnu, Luzernu in Berlinu. V kategoriji Veščine za prihodnost pa sta se dijaški podjetji udeležili evropskega sejma v Pragi in lani v Madridu, kjer se je podjetje Norckljuka uvrstilo med prvih pet podjetij.

V zadnjih treh letih je bilo po besedah Kokalja v okviru programa ustanovljenih 120 dijaških podjetij. Podjetja se morajo sicer v skladu s programom ob koncu šolskega leta zapreti.

Nekdanji udeleženci programa so ustanovili tudi Alumni JA Slovenija, v okviru katerega bodo izvajali program tutorstva za nove generacije dijakov, ki se vključujejo v program.

Moje podjetje je nadaljevanje programa, ki se je v Sloveniji, v obdobju od 2005 do 2008, že izvajal, nato pa je zaradi nezadostne finančne podpore zamrl. Ponovno so ga začeli izvajati v dopolnjeni obliki leta 2013.

Kljub večkratnim pozivom podpore države pri izvedbi programa nimajo. Okrog 10.000 do 15.000 evrov zberejo z donacijami oziroma sponzorstvi podjetij, kar pa ne zadošča za osnovne stroške, kot so stroški dela in najema ustreznega prostora z opremo, opozarjajo.

"Največji strošek je zagotavljanje obiska dijaških podjetij na tujih sejmih. Ne moremo se udeleževati večine mednarodnih aktivnosti, ker zato ni sredstev oziroma jih člani sveta zavoda krijejo iz lastnih virov," še pojasnjuje Kokalj.

Company program oziroma Moje podjetje, kot so program poimenovali v Sloveniji, je sicer eden od osrednjih programov neprofitne organizacije JA-YE Europe (Junior Achievement Young Enterprises), ki je del svetovne organizacije JA Worldwide.