Startupi 17.10.2016 8:42

Na drugem finančno-tehnološkem hackathonu zmagala ekipa ZeroPass

Ljubljana, 17. oktobra - Konec tedna je v Ljubljani potekal drugi finančno-tehnološki hackathon v jadranski regiji. Na dogodku, ki ga je organizirala družba Halcom s partnerji, se je več kot 120 domačih in tujih programerjev pomerilo v razvijanju rešitev za izzive sedmih partnerjev tekmovanja. Komisijo je najbolj prepričala slovenska ekipa ZeroPass z rešitvijo Contact2Pay, ki omogoča varno plačevanje prek spleta z brezstično kartico.

Ljubljana.
Zmagovalci drugega finančno-tehnološkega Hackathona.
Foto: Siniša Kanižaj

Ljubljana.
Udeleženci drugega finančno-tehnološkega Hackathona.
Foto: Siniša Kanižaj

Ljubljana.
Udeleženci drugega finančno-tehnološkega Hackathona.
Prikaz dovršenih rešitev.
Foto: Siniša Kanižaj

Ljubljana.
Udeleženci drugega finančno-tehnološkega Hackathona.
Foto: Siniša Kanižaj

Po besedah člana zmagovalne ekipe Luke Perčiča je Contact2Pay rešitev, ki vzame brezstične kartice in jih uporabi za plačevanje preko spleta. "Vsakič, ko naročimo preko spleta, dobimo push notification na telefon, tam odobrimo transakcijo z NFC kartico. Posebnost tega je, da četudi je telefon uporabnika okužen, je celotna transakcija še vedno varna, ker jo brani čip na NFC kartici, kjer se izvede podpis transakcije."

Zmagovalna ekipa, ki jo poleg Perčiča sestavljata še Nejc Žerjal in Črt Vavroš, je prejela glavno nagrado v višini 10.000 evrov.

Poleg glavne nagrade, so podelili tudi nagrade v izzivu SKB banke Robo-advising, kjer je slavila srbska ekipa David and Goliaths. Zmagovalka izziva podjetja Atlatic Grupa Chat to order! je bila ekipa iz Slovenije Bot-Anics, NKBM pa je za najboljšo rešitev hack izziva Banking widgets nagradila slovensko ekipo Bano Studios.

V izzivu Typing is out, let's OCR! podjetja Microblink je prepričala hrvaška ekipa Dizel Vešmašina, Bitstamp pa je za zmagovalko izziva izbral ekipo iz Slovenije R3D3 Clairvoyant. Najboljšo rešitev izziva podjetja Halcom CA Dig cloud certificates je predstavila slovenska ekipa Ichnusa, zmagovalka izziva Hal mBills pa je bila ekipa programerjev iz Srbije in Turčije GameChangers.

Za razvoj novih inovacij na 2. Adriatic FinTech Hackathonu so svoje tehnološke razvojne platforme omogočila podjetja Halcom, MakerLab, Microsoft, in MicroBlink.

Kot so zapisali organizatorji, finančno-tehnološka industrija v zadnjem času doživlja hiter vzpon ter potrošnikom nudi vedno bolj napredne, preproste in učinkovite rešitve za njihov vsakdan. Z vizijo FinTech Hackathona "želimo tudi v našem okolju aktivno prispevati k hitrejšemu razvoju celotnega ekosistema, ki največje vzpone doživlja predvsem v zahodnih državah," so dejali.

Po mnenju glavnega izvršnega direktorja Halcoma Marka Valjavca je z organizacijo hackathona uspelo doseči zastavljene cilje in povezati banke ter startupe v premikanju meja v inoviranju na področju finančne industrije.

Projekt FinTech Hackathon je Halcom prvič organiziral lani, in sicer z vizijo postati največji in najbolj prepoznaven tovrsten dogodek v jadranski regiji.

Halcom rešitve za finančne ustanove ponuja že od leta 1992. Trenutno je prisoten na osmih trgih, njihove rešitve pa uporablja že več kot 70 bank ter štiri centralne banke in klirinške hiše.