Podjetja Slovenija 19.10.2016 9:18

Lani drugo leto zapored rast vrednosti naložb v tujini

Ljubljana, 19. oktobra - Po padcu v obdobju med letoma 2009 in 2013 se je vrednost neposrednih naložb Slovenije v tujini lani drugo leto zapored spet povečala, tokrat za 2,4 odstotka na 5,46 milijarde evrov. Večji del tega zneska so predstavljali deleži v gospodarskih družbah, nekaj več kot eno šestino pa naložbe v nepremičnine.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Konec leta 2015 je imelo 833 slovenskih podjetij z večinskim domačim kapitalom večinske deleže v tujih podjetjih. Ta podjetja so imela posredno ali neposredno prevladujoč vpliv na poslovanje 1976 podjetij v tujini, v poročilu o neposrednih naložbah za leto 2015 navaja Banka Slovenije.

Največ neposrednih naložb v tujini so konec leta 2015 imela slovenska podjetja iz predelovalnih dejavnosti. Sledila so podjetja iz dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil, finančne in zavarovalniške dejavnosti, strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti ter iz dejavnosti prometa in skladiščenja. Slovenska podjetja sicer praviloma investirajo v dejavnosti, ki jim tudi sama pripadajo.

Slovenska podjetja v tujini vlagajo tudi v nepremičnine, še bolj pa je ta oblika vlaganja premoženja priljubljena med prebivalstvom. Slovenski državljani so imeli konec lanskega leta na tujem za 828 milijonov evrov naložb v nepremičninah, od tega jih je bilo tri četrtine na Hrvaškem.

Med prvimi petimi največjimi državami gostiteljicami slovenskih neposrednih naložb so bile konec leta 2015 štiri države bivše Jugoslavije s 60,8-odstotnim deležem v celotnih neposrednih naložbah v tujini. Peta je bila Rusija.

Največ tujih naložb so imeli slovenski vlagatelji konec lanskega leta na Hrvaškem, in sicer za 1,4 milijarde evrov, od tega skoraj polovico predstavljajo nepremičnine v lasti slovenskih fizičnih oseb. Pravne osebe, ki so vlagale na Hrvaško, pa so se najpogosteje odločile za trgovino na drobno, predelovalne dejavnosti ter finančne in zavarovalniške storitve.

Druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb je Srbija (996,1 milijona evrov), sledijo BiH (480,5 milijona evrov), Makedonija (396,4 milijona evrov) in Rusija (305,3 milijona evrov).

Če naložbe razvrstimo po sektorjih, imajo največ neposrednih naložb v tujini nefinančne družbe, in sicer 71,1 odstotka. Sledijo gospodinjstva z naložbami v nepremičnine s 15,2-odstotnim deležem, finančne družbe pa imajo 13,6-odstoten delež v celotnih neposrednih naložbah v tujini.

Potem ko so podjetja v tujini s slovenskimi (so)lastniki vse od leta 2009 dalje ustvarjala izgubo, so lani ponovno izkazala dobiček, in sicer v skupnem znesku 21,2 milijona evrov. Največ dobička so si dali izplačati slovenski vlagatelji v Makedonijo in BiH.