F3ZO 30.9.2016 16:07

Razprava o ustvarjalnosti starejših: Talent in ustvarjalnost se ne starata

Ljubljana, 30. septembra - Talent in ustvarjalnost se ne starata, je bilo glavno sporočilo današnje okrogle mize v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje. Na njej so posamezniki, ki se kljub starejšim letom lahko pohvalijo z ustvarjalnostjo na različnih področjih, predstavili svoje izkušnje. Soglašali so, da je ustvarjalnost najbolj zanesljiva in tudi zanimiva pot do družbene vključenosti starejših.

Ljubljana, Cankarjev dom. Festival za tretje življenjsko obdobje. Starejši, upokojenci, medgeneracijski dialog. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Festival za tretje življenjsko obdobje.
Starejši, upokojenci, medgeneracijski dialog.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Ustvarjalnost je najprej osebni motiv. Če je ni, jo moramo najti," je poudarila vodja društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija-Šmartno Milena Dimec. Talent je po njenih besedah podarjen z geni, ustvarjalnost pa je lastnost človeka, ki je dana vsakomur, tudi starejšim. Razpravljavci so v zvezi s tem opozorili, da sodobna družba ustvarjalnost starejših neupravičeno dojema kot balast.

V razpravi je bilo tudi izpostavljeno, da v društvih upokojencev pogosto primanjkuje močnih posameznikov, ki bi tudi druge potegnili iz neaktivnosti. Direktor Andragoškega centra RS Andrej Sotošek je dejal, da je treba osebno stopiti do neaktivnih in jih prepričati, da imajo kljub letom tudi oni znanje, izkušnje ter ustvarjalnost. "Starejša generacija ni breme, ampak lahko še veliko prispeva tako v socialnem kot ekonomskem smislu," je dodal.

Ključna cilja spodbujanja ustvarjalnosti starejših sta po besedah Sotoška njihov osebnostni razvoj in družbena vključenost. Opozoril je, da sta voluntarizem in entuziazem pri krepitvi ustvarjalnosti starejših vsekakor pomembna, vendarle pa bi morala država na tem področju zagotoviti tudi sistemski okvir. V zvezi s tem je spomnil tudi na pomen vseživljenjskega učenja, ki se ne konča z upokojitvijo.

Razprava je poudarila tudi pomen medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja. "Starejši se morajo potruditi, da bodo svoje znanje in izkušnje prenesli na mlade, tudi zato, ker je srednja generacija preveč obremenjena z eksistenčnimi problemi in ji zmanjkuje časa za takšno poslanstvo," je še dodala Dimčeva.

Letošnji, že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje bo danes zaprl svoja vrata. Tridnevno festivalsko dogajanje je postreglo z več kot 250 strokovnimi in izobraževalni prireditvami ter razstavnimi predstavitvami.