F3ZO #družba 25.9.2016 9:22

Festival za tretje življenjsko obdobje v znamenju digitalnega medgeneracijskega povezovanja in ohranjanja talentov starejših

pripravil Bojan Šuštar

Ljubljana, 25. septembra - V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo od srede do petka odvijal že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje. Letošnji program bo poudaril koristi digitalnega medgeneracijskega povezovanja ter pomen ohranjanja talentov starejših in prenašanja njihovih izkušenj na mlajše generacije. Izpostavljena tema bo tudi varnost starejših v prometu.

Ljubljana. Festival za tretje življenjsko obdobje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival za tretje življenjsko obdobje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

F3ŽO največja prireditev za starejše v Evropi

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Prireditelji in obiskovalci ga razumejo kot prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, ki je posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

Vsako leto festival ustvari prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam. Že nekaj let je festivalsko geslo Vsi smo ena generacija!, ki sporoča, da družbo soustvarjajo vse generacije. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.

Tudi letos bo festivalsko dogajanje zaznamoval bogat nabor različnih dejavnosti. Obiskovalcem bodo na voljo okrogle mize, predavanja in delavnice, lahko si bodo ogledali nastope kulturnikov, si nabrali uporabne informacije in opravili sejemske nakupe. Festival bo gostil tudi slavnostno akademijo ob 70-letnici Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus).

V okviru strokovnega programa o vprašanjih aktivnega staranja, dolgožive družbe in odzivanja na demografske spremembe

Strokovni program bo postregel z osmimi okroglimi mizami o aktualnih vprašanjih aktivnega staranja, dolgožive družbe in odzivanja na demografske spremembe. Že prvi dan festivala bo otvoritvena okrogla miza s predstavitvijo glavnih ciljev strategije aktivnega staranja, ki jo bosta vodila državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Marija Pukl in Boštjan Vasle z urada za makroekonomske analize in razvoj.

Prireditelji so ob pomoči ministrstev posebno pozornost namenili digitalnemu opismenjevanju starejših. Obiskovalci se bodo lahko seznanili s portaloma e-Uprava in e-Naročanje pacientov, z novim orodje Kulturnik.si za hitro iskanje informacij o kulturnem dogajanju in s knjižnim portalom Bližjiknjigi.si. Policija bo predstavila možnost oddaje anonimne e-prijave kaznivega dejanja in aplikacijo Prijavi prometno kontrolo.

Festivalski program prinaša tudi predstavitve evropskega portala e-Pravosodje, ki ponuja informacije o pravnih sistemih držav članic Evropske unije. Nasploh bo izobraževalni program bogat s predavanji in delavnicami. Zdus, ki je eden od prirediteljev festivala, bo poskrbel za predavanje o alternativnih oblikah bivanja starejših, zavod Vzajemnost pa za predavanje o načinih za izboljšanje spomina.

Za obiskovalce tudi predavanja in delavnice o alternativnih metodah zdravljenja

Na predavanjih in delavnicah bo govora tudi o bioenergiji, šamanskih tehnikah in bioresonanci. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v vajah za ravnotežje in ročnih spretnostih. Društvo Hospic in knjigarna Konzorcij pripravljata Hospickafe, kjer bodo predsednik vlade Miro Cerar, publicistka Manca Košir in igralec Boris Cavazza razmišljali o življenju in minljivosti. Zanimivo bo predavanje o zdravstvenih težavah starejših.

V okviru sejemskega dogajanja se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT-podjetja, občine idr. Letošnja programska novost je Park alternativnih metod zdravljenja, programsko bogatejša bo tudi Festivalska kuhinja. Na stojnicah bo mogoče kupiti izdelke za aktivno preživljanje prostega časa.

Nasvete za varnost starejših v prometu in pojasnila o novi prometni signalizaciji bodo delili na razstavnem prostoru AMZS. Tradicionalno se bo na festivalu predstavila Mestna občina Ljubljana, ki bo poleg sejemskega programa pripravila tudi brezplačne oglede kulturnih in turističnih znamenitosti slovenske prestolnice ter oglede oskrbovanih stanovanj.

Sklepno dejanje festivala bo slavnostna akademija ob 70-letnici Zdusa

Zdus deluje že od leta 1946 in je ena največjih nevladnih organizacij v državi. Letošnje leto je za zvezo še posebej pomembno, saj praznuje 70 let organiziranega delovanja. Ob jubileju bo Zdus pripravil različne festivalske dejavnosti, ki bodo dosegle vrhunec na slavnostni akademiji v petek. Govornik bo predsednik vlade Miro Cerar, ki je tudi častni pokrovitelj festivala.

Za kulturni program festivala bodo poskrbeli društva upokojencev, osnovne šole in posamezniki, ki se bodo predstavili s pevskimi, plesnimi in gledališkimi nastopi. Slišala se bo domača ljudska pesem pevskih zborov, plesalo se bo skupaj s folklornimi društvi, ki bodo obiskovalce ponesla v čase starih šeg in navad. Manjkale ne bodo niti orientalske plesalke.

V skupini prirediteljev 16. Festivala za tretje življenjsko obdobje so poleg Zdusa še Proevent, Inštitut Hevreka!, Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Zavod RIKUS.