Podjetja 26.9.2016 5:01

Ljubljana gosti konferenco o priložnostih programa Obzorje 2020

Ljubljana, 26. septembra - V prostorih Gospodarske zbornice Slovenija (GZS) bo danes potekala konferenca z naslovom Obzorje 2020 - priložnosti za sodelovanje. Na dogodku, ki ga skupaj z GZS pripravlja Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SGRZ) iz Bruslja bodo predstavili aktualne teme in najnovejše trende in priložnosti v okviru programa Obzorje 2020.

Ljubljana. Gospodarska zbornica Slovenije, GZS. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije, GZS.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na konferenci bodo domači in tuji strokovnjaki spregovorili o aktualnih temah s področij mobilnosti raziskovalcev, tri uspešna slovenska podjetja Luka Koper, Eles in GoOpti pa bodo predstavila izkušnje v Obzorju 2020. Mednarodni strokovnjaki in strokovnjaki iz Evropske komisije pa bodo razkrili različne priložnosti za izboljšanje sodelovanja slovenskih raziskovalcev in drugih v Obzorju 2020.

Govora bo o področjih, kot so oblikovanje zadnjih delovnih programov 2018-2020, vključevanje v javno-zasebna partnerstva, ki oblikujejo teme za bodoče razpise. Predstavili pa bodo tudi programe EU za mobilnost raziskovalcev ter podporni sistemi pri pripravi projektnih predlogov.

Na konferenci bosta posebej izpostavljeni dve temi. Prva je sveža iniciativa EU, ki je še v nastajanju, - Evropski inovacijski svet. Iniciativa je namenjena spodbujanju disruptivnih inovacij v EU, ki bi po vzoru inovativnih podjetij iz ZDA, kot so denimo Facebook, Tesla ali Uber, imele velik vpliv na evropski in svetovni trg.

Druga tema pa je tako imenovana Vanguard iniciativa. V slednjo je vključenih 28 najbolj inovativnih evropskih regij, ki sodelujejo pri ustvarjanju verig vrednosti na področju napredne industrije, nanomaterialov, biotehnologije, 3D-printinga in obnovljivih virov energije.

Slovenija si že dalj časa prizadeva, da bi se vključila v to družbo regij. Na ta način bi okrepila mednarodno sodelovanje podjetij in raziskovalcev ter se bolje pozicionirala v sistemu odločanja EU.

Kot so zapisali organizatorji dogodka, je kljub dokaj uspešnemu sodelovanju slovenskih organizacij v Obzorju 2020 še veliko prostora za izboljšanje, predvsem na področju mobilnosti raziskovalcev, sodelovanju gospodarstva in trenutno zelo aktualni temi - programu spodbujanja odličnosti in povečevanja udeležbe v Obzorju 2020.

Konferenca bo potekala v ponedeljek od 9. ure dalje v dvorani A Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Podrobnejši program je na voljo na http://www.sbra.be/sites/default/files/konferenca_obzorje_2020.pdf, obvezna pa je tudi prijava na povezavi https://goo.gl/8fWn3E.