Podjetja 23.9.2016 12:06

Koprivnikar z Uberjem podpisal pismo o nameri za spodbujanje sodelovanja

San Francisco, 23. septembra - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v četrtek v San Franciscu s podjetjem Uber podpisal skupno pismo o nameri. Ta je podlaga za sklenitev memoranduma med vlado in Uberjem do konca leta, s čimer bo vzpostavljeno partnerstvo za spodbujanje razvoja sodelovalnega in digitalnega gospodarstva v Sloveniji, posebej na področju urbane mobilnosti.

Ljubljana. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S podpisom pisma o nameri v okviru obiska politično gospodarske delegacije v ZDA Uber in ministrstvo vzpostavljata dialog, katerega cilj je izkoristiti socialni, okoljski in gospodarski potencial rastočega sodelovalnega in digitalnega gospodarstva, so sporočili z ministrstva. Njuna prizadevanja izhajajo iz skupne vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.

Kot je ob podpisu dejal minister Koprivnikar, se velik izziv in priložnost, ki ga pred sodobne družbe postavlja digitalna preobrazba, odraža v pojavu in hitrem vzponu t.i. sodelovalnih platform. "V okviru pozicioniranja Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi želimo tudi za delovanje teh platform zagotoviti urejeno in pošteno okolje za njihovo delovanje in razvoj," je dejal.

Uber po njegovih besedah s svojo dejavnostjo prinaša korenite spremembe v urbano mobilnost, pozitivno pa vpliva tudi na zaposlitvene možnosti in splošen gospodarski razvoj ter boljšo kakovost življenja. "Prenos platform, ki so nastale v ameriškem gospodarskem okolju, v Evropo postavlja poseben izziv, ki ga lahko rešijo v tesnem sodelovanju samo odgovorna proaktivna vlada in partner, ki razume drugačne koncepte delovanja evropskega poslovnega ekosistema," je izpostavil minister.

Kot je dejal, se je Uber izkazal kot odgovoren in zavzet partner, s katerim želijo okrepiti razvojno sodelovanje, da bi skupaj prišli do učinkovitih modelov, primernih za evropsko okolje. "S tem bomo v Sloveniji pospešili razvoj novih dejavnosti, Uber pa bo lahko hitreje širil svoje delovanje."

Dostopnejši, zanesljivejši in udobnejši prevozi, ki jih prinaša Uberjeva platforma, so po besedah ministrstva posebno dobrodošli v hitro rastočih turističnih destinacijah, kakršna je Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016.

Obiska družbe se je udeležil tudi gospodarsko razvojni del delegacije, ki je v sredo obiskal tudi Cisco, Hewlett Packard Enterprise, BCG Digital Ventures Center ter raziskovalni center Nase. V četrtek pa so se srečali še s predstavniki podjetij Microsoft, Salesforce in Celtra.

Kot so sporočili iz Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) je Celtrin ustanovitelj in direktor Miha Mikek ob obisku delegacije pojasni, da je Celtra "ameriško podjetje s slovenskim srcem in možgani". Celtrina soustanoviteljica in vodja financ Maja Mikek pa je dodala, da je Celtra za svoj uspeh primarno zahvalna prav slovenskemu talentu in slovenski infrastrukturi.

Ob obisku Microsoftovega tehnološkega centra je delegacija spoznala najpomembnejše vidike digitalne preobrazbe, predstavili pa so jim tudi holografski računalnik HoloLens ter Surface Hub. Generalni direktor Microsoft Slovenija Robert Trnovec je ob tem izpostavil pomen organizacij, ki delujejo kot digitalna podjetja ter izrazil zadovoljstvo nad tem, da je delegacija lahko načine izkoriščanja priložnosti za digitalno preobrazbo spoznavala tudi v Microsoftovem tehnološkem središču, so sporočili iz Microsofta.

Današnji dan bo za politično gospodarsko delegacijo v znamenju podjetij Tesla, LinkedIn, Facebook in Google, obisk Univerze v Stanfordu pa je predviden za soboto. Na ta dan bodo v Silicijevi dolini odprli tudi slovenski pospeševalnik ABC Global Home.

Pobuda za organizacijo razvojne delegacije v ZDA je po lanskem obisku pod vodstvom predsednika vlade Mira Cerarja, ko so med drugim obiskali IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft, tokrat prišla s strani gospodarstva pod okriljem AmCham Slovenija, ob podpori javne agencije Spirit Slovenija.