26.9.2016 9:12

Ta teden v Ljubljani prvi Znanstveni slam

Ljubljana, 26. septembra - Projekt Znanost na cesti v sredo pripravlja Znanstveni slam za mlade znanstvenike in znanstvenice z vseh raziskovalnih področij. S projektom želijo mlade znanstvenike na začetku kariere spodbuditi k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Na dogodku, ki bo ob 19. uri potekal v ljubljanski Kavarni Union, se bo predstavilo 11 izbranih posameznikov.

Ljubljana. Logotip projekta Znanost na cesti. Foto: http://www.znanostnacesti.si/

Ljubljana.
Logotip projekta Znanost na cesti.
Foto: http://www.znanostnacesti.si/

Vsak izmed sodelujočih bo imel na voljo pet minut, da s kratko, poljudno in izvirno pripovedjo o svojem raziskovalnem delu navduši poslušalce. Nastop bo ocenjevalo občinstvo, trije najboljši nastopi pa bodo nagrajeni z denarno nagrado.

Kot je pojasnila vodja projekta Znanost na cesti in raziskovalka na IJS Saša Novak, je Znanstveni slam relativno nova oblika komuniciranja znanosti z javnostjo. "Namen takih dogodkov je približevanje znanosti javnosti in umeščanje znanosti v 'mainstream'. Znanstvene slame so začeli uvajati v Nemčiji pred desetimi leti, kasneje so se začeli širiti še v druge evropske države. Mislim, da smo tudi v Sloveniji dozoreli za tak dogodek in se ga že res veselim."

Znanost je v Sloveniji po besedah Novakove "še vedno področje, ki je oddaljeno od vsakdanjega življenja in je javnost v povprečju niti ne opazi, zato pa tudi ne prepoznava kot nekaj nujno potrebnega za napredek družbe in gospodarstva". Enega izmed razlogov za to vidi v medijih, ki o znanosti malo govorijo in pišejo. Opaža pa, da se v zadnjem času dogajajo opazni premiki v pozitivni smeri. Tudi znanstveniki se po njenem mnenju vse bolj zavedajo pomembnosti informiranja nestrokovne javnosti.

Celoten program dogodka z naslovi predstavitev je na voljo na povezavi http://www.znanostnacesti.si/znanstveni-slam.aspx.

Osmi cikel poljudnoznanstvenih predavanj

Oktobra pa se bo v okviru projekta Znanost na cesti začel tudi nov, že osmi cikel poljudnoznanstvenih predavanj. Vsako sredo do sredine novembra bodo v kavarni Union obravnavali eno od šestih izbranih tem. Na prvem predavanju, ki bo potekalo 5. oktobra, bo dr. Blaž Koritnik z nevrološke klinike na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana spregovoril o boleznih možganov.

Na prihodnjih dogodkih pa bo Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL) spregovoril o vesolju, o paradontalni bolezni bo predaval Rok Gašperšič z Medicinske fakultete UL, Igor Križaj z Instituta Jožef Stefan pa bo predstavil živalske strupe. Predavanje o citostatikih v okolju bo izvedla Metka Filipič z Nacionalnega instituta za biologijo, o sajah, okolju in zdravju pa bo spregovoril Griša Močnik iz podjetja Aerosol.

V projektu Znanost na cesti pozivajo zainteresirane, da si vstopnice čim prej rezervirajo. Na voljo so na spletni strani https://www.eventbrite.com/.

Znanost med knjigami

Poleg Znanstvenega slama ekipa projekta Znanost na cesti letos uvaja še eno novost, in sicer serijo Znanost med knjigami, ki se bo odvijala v Knjigarni Konzorcij. Vodila jo bo novinarka in urednica oddaje Ugriznimo znanost na RTV Slovenija Renata Dacinger, ki se bo s slovenskimi raziskovalci pogovarjala vsak prvi četrtek v mesecu od 18. ure dalje. Na programu bodo teme z različnih področij znanosti, začeli pa bodo z zdravljenjem z matičnimi celicami.