EU 25.9.2016 8:59

Ministrica Anja Kopač Mrak: Slovenija podpira koncept evropskega stebra socialnih pravic

pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Ljubljana, 25. septembra - Slovenija po besedah ministrice Anje Kopač Mrak na splošno pozdravlja in podpira koncept evropskega stebra socialnih pravic in tudi napor Evropske komisije za doseganje bolj jasne vizije socialne Evrope. Zavzema se za določitev minimalnih standardov na trgu dela in poudarja pomen preprečevanja socialnega dampinga, je poudarila v pogovoru za STA.

Ljubljana, sedež SD. Novinarska konferenca SD ob drugi obletnici dela v vladi. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, sedež SD.
Novinarska konferenca SD ob drugi obletnici dela v vladi.
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca po seji vlade. Izjava ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada.
Novinarska konferenca po seji vlade.
Izjava ministrice za delo Anje Kopač Mrak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Evropska komisija je marca letos predstavila orise prihodnjega evropskega stebra socialnih pravic in s tem odprla široko posvetovanje o tem, ki bo trajalo do konca letošnjega leta, nato pa je napovedala oblikovanje predloga.

"Imamo skupno monetarno, skupno ekonomsko politiko, medtem ko socialna politika ostaja v primerjavi z drugimi politikami predvsem v pristojnosti držav članic EU," pojasnjuje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

In Evropa po njenih besedah na tem področju predvsem zaradi različnih vrednot, kulture, zgodovinskih pogledov na odnose med ekonomsko in socialno politiko zelo težko najde soglasje. Slednje je po njeni oceni vodilo k temu, da v vseh teh letih evropske povezave ni bilo narejenega več na tem področju.

Dokument, ki ga je Evropska komisija marca letos dala v javno razpravo, je zelo splošen, Slovenija pa ima glede dokumenta številna vprašanja, ponekod so potrebne dodatne obrazložitve, pojasnjuje ministrica.

Ministrstvo pripravlja odziv na steber, ki bo šel v potrjevanje na vlado ter nato na Evropsko komisijo. Slovenija bo tako po besedah ministrice kot država sodelovala v procesu sooblikovanja stebra socialnih pravic.

V razpravi o evropskem stebru socialnih pravic - posvetovanja z različnimi deležniki bodo po načrtu komisije trajala do konca leta - bo Slovenija izpostavila pomen preprečevanja socialnega dampinga.

"Izpostavili bomo, da smo sicer za odprti trg dela, da je ena izmed temeljnih svoboščin tudi prost pretok delovne sile, da pa to nikakor ne more iti na račun pravic delavcev in povzročanje neenake obravnave delavcev, ki delajo v drugih državah," je poudarila Kopač Mrakova in dodala, da bi to pomenilo socialni damping. Na tem segmentu je tako treba storiti več, meni ministrica, ki pričakuje, da se bodo članice lahko dogovorile o teh stvareh.

Izpostavila je tudi potrebo po bolj jasni viziji glede minimalnih standardov na področju varnosti in zdravja pri delu, sama osebno pa bi si želela tudi večjo vlogo predvsem Evrope pri določanju minimalnega dohodka. Meni, da bo v prihodnje potreben dogovor, katera so tista področja znotraj socialne politike in politike zaposlovanja, kjer EU potrebuje pravno zavezujoče akte.

Vse skupaj pa je po ministričinih besedah povezano s tem, kako bodo države videle vlogo skupne EU in ali bodo zmogle prenesti nekaj suverenosti na tem področju na evropsko raven. Ministrica upa, da bodo države z dialogom in odkritim pogovorom to zmogle.

Za evropski socialni steber kot okvir, ki bo povečeval varnost državljanov EU, so se v petek zavzeli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Poudarili so, da ta ne sme biti orodje za zadovoljevanje ekonomskih interesov na račun nižanja socialnih pravic.

V državnem svetu bo v torek posvet na temo prihodnjega evropskega socialnega modela v organizaciji državnega sveta in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji ter v sodelovanju s slovenskimi člani Evropskega ekonomsko socialnega odbora, na katerem bodo poleg predstavnikov organizatorjev in ministrice sodelovali predstavniki sindikatov, delodajalcev, mladih in upokojencev.