Podjetja 5.9.2016 15:03

Telemach za 6,55 milijona evrov do dodatnih mobilnih frekvenc

Ljubljana, 5. septembra - Telekomunikacijski operater Telemach je danes uspel pridobiti dodatne frekvence za mobilno telefonijo. Zanje bo odštel skupno 6,55 milijona evrov sredstev, ki bodo nakazana v državni proračun, so sporočili iz agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos).

Ljubljana.
Podjetje Telemach, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek
Arhiv STA

Telemach je do frekvenc prišel na javni dražbi, ki se je zaključila danes. Akos je ponujal tri frekvenčne bloke v pasovih 1800 MHz in 2100 MHz. Frekvence v pasu 1800 MHz so podeljene do 4. januarja 2031, frekvence v pasu 2100 MHz pa do 21. septembra 2021.

Gre sicer za frekvenčne bloke, ki so ostali nepodeljeni po mega dražbi frekvenc, ki se je zaključila spomladi 2014 in od katere se je v državni proračun steklo 148,74 milijona evrov.

Rok za predložitev ponudb za nepodeljene frekvence se je iztekel 8. avgusta. Komisija je istega dne izvedla javno odpiranje ponudb in ugotovila, da sta v roku prispeli dve pravilno označeni ponudbi, in sicer ponudba Telekoma Slovenije in ponudba Telemacha.

Komisija je ugotovila, da je bilo presežno povpraševanje samo po frekvenčnem bloku BD, zato se je javna dražba izvedla samo za ta blok. Sklep o uvedbi postopka javnega razpisa je namreč določal, da je v primeru, da za posamezni frekvenčni blok interes izrazi samo en ponudnik, ta podeljen po izklicni ceni.

Ker je za frekvenčna bloka z oznako BC14 in BC15 interes izrazil le Telemach, sta mu bila ta dva bloka podeljena po izklicni ceni 2,6 milijona evrov za vsak blok.

Javna dražba je tako potekala le za frekvenčni blok BD in se je zaključila po prvem krogu, ko je Telemach dvignil ponudbo na 1,35 milijona evrov, Telekom Slovenije pa je oddal ponudbo enako izklicni ceni 1,3 milijona evrov. Ker kljub pozivu Telekom Slovenije ni želel višati ponudbe, je frekvenčni blok BD dobil Telemach.

Skladno z razpisnimi pogoji mora Telemach mobilne javne komunikacijske storitve omogočiti 25 odstotkom prebivalstva Slovenije po treh letih in 40 odstotkom prebivalstva Slovenije po petih letih s katerokoli frekvenco nad 1 GHz.