#družba 26.8.2016 16:32

Aktivnosti za pridobitev dovoljenj za letenje z droni v polnem teku

Ljubljana, 26. avgusta - Javna agencija za civilno letalstvo po nedavni uveljavitvi uredbe o brezpilotnih zrakoplovih oziroma dronih že v polno izvaja postopke, potrebne za pridobitev dovoljenj za letenje z droni na območju Slovenije.

Ljubljana. Brezpilotni letalnik, dron. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Brezpilotni letalnik, dron.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Uredba velja od 13. avgusta, že tri dni po začetku veljave uredbe pa je agencija za civilno letalstvo izvedla prvi izpitni rok za pridobitev potrdila o poznavanju pravil letenja. Na prvi izpitni rok se je prijavijo 52 kandidatov, 40 jih je izpit opravilo, so danes sporočili iz agencije.

Za vse, ki želijo čim prej opraviti izpit, je že razpisan drugi izpitni rok, ki bo v petek 2. septembra na sedežu agencije. Kandidati lahko izpitno gradivo, kakor tudi ostale potrebne dokumente, vezane na izvajanje dejavnosti z brezpilotnimi zrakoplovi, najdejo na spletni strani agencije že od začetka avgusta.

Poleg tega je v tem času na agencijo prispelo 23 vlog za opravljanje letalske dejavnosti z droni za kategorije A, B in C. Za kategorijo D - ta zajema letenje v območju ožjih urbanih con, kot so središča mest, naselja in kraji - agencija še ni prejela nobene vloge.

V agenciji pojasnjujejo, da vloge rešujejo po vrstnem redu prejema. Prva dovoljenja za opravljanje dejavnosti lahko stranke pričakujejo konec avgusta.

Agencija sicer v drugi polovici septembra načrtuje brezplačno predavanje o pravilih letenja, namenjeno vsem, ki bodo še pristopili k izpitu, pa tudi tistim, ki že imajo opravljen izpit, pa bi želeli le obnoviti in utrditi znanje.