#družba 26.8.2016 12:41

Prikazovalniki hitrosti učinkovit način umirjanja prometa

Ljubljana, 26. avgusta - Na Javni agenciji RS za varnost prometa so danes predstavnikom 15 občin v enoletno uporabo podelili nove prikazovalnike hitrosti. Direktor agencije Igor Velov je ob tem poudaril, da so se merilci izkazali za učinkovit način umirjanja prometa. Tudi občine se vedno pogosteje odločajo za tak pristop.

Škofljica. Prikazovalnik hitrosti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Škofljica.
Prikazovalnik hitrosti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Hitrost je velik problem in pomeni največji dejavnik tveganja za prometne nesreče, je danes spomnil Velov. Merilci hitrosti pomenijo "prijazen način opozarjanja voznikov. Ne gre za radar, ne gre za kaznovanje. A vsak, ko vidi na tabli, kako hitro vozi, avtomatsko prilagodi hitrost. Vozniki ob napisu na tabli začnejo tudi razmišljati o hitrosti svoje vožnje, o možnih posledicah prehitre vožnje", je dodal.

V zadnjih letih se je uporaba prikazovalnikov zelo povečala, neposredni učinek pa so nižje hitrosti vožnje na odsekih, kjer so nameščeni, ter večja varnost, je pojasnil Velov.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je povedal, da so prikazovalniki zanje pomembni, tudi občani opažajo, da imajo pozitiven učinek na hitrosti voznikov. "Če se postavite ob na novo postavljen prikazovalnik, lahko sami vidite, da učinkuje. Večina voznikov prilagodi hitrost na omejitev," je dejal Soršak.

"Vedno več pobud prejemamo za namestitev prikazovalnikov. V naši občini osnovno šolo in vrtce obiskuje več kot 1500 otrok, zato so prikazovalniki ob teh objektih, sploh v prvih šolskih dneh, za nas zelo pomembni," je dejal.

Kot je pojasnil, imajo skupaj z danes prejetim v občini zdaj tri prikazovalnike, ki jih tekom leta selijo po občini glede na predloge občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. "Ta prikazovalnik nam bo gotovo koristil, sploh ker se nam je en prikazovalnik pravkar pokvaril," je še dejal župan Občine Hoče-Slivnica in dodal, da želijo v prihodnje imeti skupno pet prikazovalnikov za vsako od krajevnih skupnosti v občini.

V Občini Grosuplje, ki je danes prav tako prevzela prikazovalnik, so našli še en učinkovit ukrep za zmanjševanje hitrosti vožnje pred šolami. Kot je pojasnil direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar, so minuli teden semafor pred podružnično šolo Šmarje-Sap poskusno sprogramirali tako, da ves čas sveti rdeča luč. Merilec hitrosti na semaforju meri hitrost vsakega voznika in le tistim voznikom, ki se semaforju približujejo s hitrostjo, nižjo od 40 kilometrov na uro, se prižge zelena luč.

Hočevar je danes pojasnil, da so z rezultati tega poskusa zelo zadovoljni, saj so dejansko dosegli zmanjšanje hitrosti vožnje mimo šole. Direkciji za infrastrukturo bodo zato predlagali, da enak sistem uredi še pred osnovno šolo Brinje.

Prikazovalnike hitrosti agencija dobi v brezplačno uporabo od proizvajalcev. Kot je danes pojasnil Velov, jih oni dalje brezplačno v enoletno uporabo dajo občinam, izbranim na razpisu.

Vse občine v Sloveniji imajo že več 100 tovrstnih prikazovalnikov. "Pred tremi leti smo začeli s tem projektom. Vsako leto k sodelovanju povabimo tako ponudnike merilcev hitrosti kot občine. Občine ugotovijo, da to pozitivno vpliva na prometno varnost in se po enem letu praviloma odločijo tudi za nakup prikazovalnikov, je pojasnil Velov.