Podjetja 29.7.2016 18:38

Upravno sodišče odpravilo odločbe glede kršenja internetne nevtralnosti

Ljubljana, 29. julija - Upravno sodišče je v vseh tožbah štirih operaterjev omrežij oz. izvajalcev storitev dostopa do interneta proti Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) odločilo enako ter odločanje o storitvah, ki slonijo na t. i. zero-ratingu, Akosu vrnilo v ponovno odločanje. Postopki ponovnega odločanja so že v teku, so za povedali v Akosu.

Ljubljana. UTP kabel, ethernet, internet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
UTP kabel, ethernet, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili v Akosu, odločitev upravnega sodišča temelji na mnenju, da se tretji odstavek 203. člena zakona o elektronskih komunikacijah, ki govori o nevtralnosti interneta, nanaša le na tehnično omejevanje internetnega prometa, ne pa tudi na cenovno diskriminacijo. "Po mnenju sodišča je dovoljeno ekonomsko omejevanje internetnega prometa v smislu različnega obračunavanja storitev," so zapisali.

Agencija je januarja 2015 v nadzornih postopkih namreč ugotovila, da so Simobil, Telekom Slovenije, Amis ter Tušmobil kršili zakonodajo, ker so glede na vsebino različno obravnavali podatkovni promet, ki so ga ponujali svojim uporabnikom. Kršitev se je nanašala na storitve Deezer (Telekom Slovenije), aplikacijo Hangar mapa (Simobil), mobilno televizijo Mobia tv (Amis) in storitev Tuškabina (Tušmobil).

Agencija jim je z odločbo naložila, da morajo v roku 60 dni ves internetni promet, ki ga uporabniki mobilnega omrežja prenesejo pri uporabi različnih internetnih storitev, aplikacij ali pri dostopu do različnih vsebin, obravnavati enakovredno, vključno z enako cenovno obravnavo.

V največjem slovenskem operaterju Telekomu Slovenije odločitev upravnega sodišča pozdravljajo. Iz sodbe je po njihovem mnenju razvidno, da je Akos napačno interpretiral omenjeni člen v zakonu o elektronskih komunikacijah. Kot so pojasnili, je Akos že izdal ponovni poziv na izjasnitev v okviru inšpekcijskega nadzora. Vsebino obeh pozivov pa v družbi še proučujejo.

Odločitev sodišča pozdravlja tudi drugi največji slovenski mobilni operater Simobili, ki si je lani pripojil Amis. Po mnenju izvršnega direktorja družbe Boštjana Košaka so namreč "zaradi trenutnega nejasnega stanja dolgoročno oškodovani predvsem uporabniki". Odločitev sodišča je po njegovem mnenju "pomemben korak k jasni ureditvi področja nevtralnosti interneta v Sloveniji".

Da so bili zaradi prepovedi prikrajšani uporabniki, menijo tudi pri Telemachu. Kot so pojasnili v družbi, ki je lani prevzela Tušmobil, bodo dolgoročno odločitev o načinu in obsegu ponujanja brezplačnega dostopa do interneta sprejeli po tem, ko bo Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) konec poletja objavil smernice v skladu z evropsko uredbo o določitvi ukrepov v zvezi z dostopom do odprtega interneta na ravni Evropske unije.

Dušan Caf iz Sveta za elektronske komunikacije RS, ki je sprožil nadzorne postopke, meni, da je odločitev sodišča sporna, saj je sodišče nepravilno razlagalo določbe o nevtralnosti interneta. Po njegovem mnenju bi operaterji lahko tako ponovno začeli uveljavljati sporne prakse, vendar jim sam to odsvetuje. "V pripravi so namreč navodila za izvajanje evropske uredbe o odprtem dostopu do interneta, ki bodo urejala tudi vprašanje ničelnih tarif," je še pojasnil.

Slovenija je sicer ena prvih držav, ki je načela internetne nevtralnosti oz. enakovrednega obravnavanja internetnega prometa zapisala v zakon o elektronskih komunikacijah.