Mediji 29.7.2016 16:39

Vodstvo RTVS začudeno nad pozivi sindikata kulturnih in umetniških delavcev

Ljubljana, 29. julija - Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poudarja, da aktivnosti in delovanje javnega medijskega servisa zaradi odločitev sodišč niso z ničemer omejene oziroma ogrožene in potekajo nemoteno, zato jih čudi današnji poziv Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, naj razmislijo, ali so njihova ravnanja še v dobro RTVS.

Ljubljana. Logotip RTV Slovenija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip RTV Slovenija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Omenjeni sindikat namreč zahteva ugotovitev odgovornosti za stroške in s tem povezano programsko škodo, ki jo bi lahko prinesla nedavna razsodba sodišča glede imenovanja generalnega direktorja. Po navedbah sindikata je nedopustno, da zaradi mešetarjenja tako s finančnimi viri kot vodstvenimi, vodilnimi in upravljavskimi položaji nastaja škoda glede obsega in kakovosti programov. Zahtevajo tudi temeljit zasuk h kakovosti, sicer "bo nezadovoljstvo preraslo v stavkovne zahteve".

Vodstvo RTVS pa poudarja, da si že od začetka mandata, to je od leta 2010 prizadeva "za optimizacijo stroškov in racionalizacijo poslovanja, transparentnost delovanja in nenehno prizadevanje za pripravo kakovostnih, sodobnih in za potrebe uporabnikov javnega medijskega servisa ustreznih programskih vsebin na vseh platformah".

Ob tem pa zanikajo navedbe, da se uredništvom zmanjšuje letni proračun. "RTVS v zadnjih letih na letni ravni beleži približno enako raven prihodkov in odhodkov, kar je razvidno iz javno objavljenih letnih poročil," so zapisali.

Navajajo tudi podatke raziskave dnevnih medijskih navad, ki jo je za ministrstvo za kulturo opravil Valicon, in sicer da so programi TV Slovenija v vseh segmentih vsebin prepoznani kot dober vir informacij. Po njihovih navedbah to jasno dokazuje, da navedba, da se izvajajo aktivnosti v škodo obsega in kakovosti programov, ne drži.

Tudi podatki o poslušanosti kažejo, da sta 1. in 2. program Radia Slovenija v vrhu poslušanosti v Sloveniji in ima Radio Slovenija v skupini 20 najbolje poslušanih radijskih programov kar pet od skupaj osmih programov, spletna stran www.rtvslo.si pa je druga najbolje obiskana slovenska novičarska spletna stran s prek pol milijona uporabnikov in 55 milijoni ogledov vsebin mesečno, so se pohvalili.

"Od sindikata bi pri zapisu obtožb o 'mešetarjenju' in povzročeni 'škodi' pričakovali konkretne argumente, ki take obtožbe podprejo," so zato dodali v odzivu.

Zagotovili so tudi, da v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Marko Filli ob zanj neugodnem razpletu sodnih postopkov glede imenovanja za generalnega direktorja ne bo terjal odškodnine.

V sporočilu za javnost je vodstvo RTVS še zapisalo, da so v stalnem dialogu z vsemi tremi sindikati, ki delujejo na RTVS, in svetom delavcev ter jih redno obveščajo o vseh relevantnih dejstvih in dogajanjih v javnem zavodu.