#družba 29.7.2016 17:04

Uredba o dronih končuje dolgo obdobje neurejenosti tega področja

Ljubljana, 29. julija - Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov oz. dronov po besedah Janeza Nebca z Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov končuje dolgo obdobje neurejenega področja dronov. "O tem, kako bo področje urejeno v resnici, pa bomo razpravljali po tem, ko bomo lahko opravili prve legalne polete in z njimi povezane upravne postopke," je povedal za STA.

Kranjska Gora. Kvadrokopter, brezpilotni letalnik, dron. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kranjska Gora.
Kvadrokopter, brezpilotni letalnik, dron.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Kot operaterja, ki je izgubil večji del letnega prihodka, me zanima predvsem, če bom lahko zakonito letel takoj, ko bo zakon veljaven, ali bom pred prvim poletom naletel na še neznane birokratske ovire. Zanima me predvsem, kako dolgo bodo trajali postopki registracije in kdaj bo možno opravljati izpite, ki so zahtevani za opravljanje dejavnosti kategorij C in D," je še dejal Nebec.

Vsa dovoljenja bo izdajala Agencija za civilno letalstvo, cena pa bo določena v skladu s tarifo za izvajanje storitev agencije, je pojasnil Srečko Janša iz agencije. Postopki za pridobivanje dovoljenj se bodo razlikovali glede na kategorije izvajanja letalske dejavnosti, ki so določene glede na težo brezpilotnega zrakoplova in glede na področje letenja.

Za kategorijo D, ki predstavlja večje tveganje letalske dejavnosti za okolico, bo potrebno pridobiti dovoljenje agencije. Ta dovoljenje izda za obdobje enega oziroma dveh let. Izvajanje letalskih dejavnosti A, B in C pa bo možno pričeti, ko operater odda izjavo za opravljanje dejavnosti oziroma operativni priročnik in hkrati dobi potrdilo agencije o prejemu navedene dokumentacije. Agencija bo hkrati izdajala tudi dovoljenja za izjeme od predpisanih pravil letenja, je pojasnil Janša.

Agencija je sicer sredi maja izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki je področje letenja z droni urejala do včerajšnjega sprejema uredbe o dronih. V skladu z direktivo je bilo mogoče zakonito leteti samo na neposeljenih območjih brez infrastrukturnih objektov, pri čemer je bilo prepovedano izvajanje kakršnekoli dejavnosti. Številna podjetja so zato utrpela poslovno škodo.

Med drugim je večji posel izgubila tudi ljubljanska produkcijska hiša Comradfilm, ki drone uporablja za snemanje določenih kadrov pri produkciji TV-oglasov, pri čemer sodelujejo z ekipo slovenskega podjetja Kopterworx. Solastnik produkcijske hiše Mitja Senčur je zato pozdravil sprejetje uredbe, ki jim bo ponovno omogočila letenje, saj imajo za september napovedane že nove posle.

Tudi geodetsko podjetje Modri planet, ki s pomočjo dronov pridobi podatke o terenu, se je sprejetja uredbe razveselilo. V preteklem obdobju so zabeležili upad prihodkov, saj so bili nekaj mesecev "prizemljeni", je povedal Marko Mesarič iz podjetja.

Uredba je po njegovih besedah za njihovo stroko "idealna". "S pravo opremo lahko letiš v redko naseljenih, nenaseljenih in gosto poseljenih območjih. To bo olajšalo prodajo programa in delo, saj je bilo letenje pred sprejemom uredbe prepovedano, pred tem pa nekontrolirano."

Uredba sicer sledi usmeritvam EU in je primerljiva z rešitvami v ostalih članicah EU. V nekaterih rešitvah pa je po zagotovilih vlade tudi sodobnejša, saj so upoštevane tudi aktualne tehnične rešitve na tem tehnološko zelo hitro rastočem področju civilnega letalstva v svetu.