30.7.2016 0:09

Slovenska znanstvenika postala člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

Ljubljana, 30. julija - Marko Hawlina iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Janko Kos z Instituta Jožef Stefan sta postala člana Evropske akademije znanosti in umetnosti. Slovenija ima tako odslej 13 članov akademije s področja medicine ter 17 s področja naravoslovne znanosti.

Avstrija, Salzburg. Dr. Janko Kos ter dr. Marko Hawlina ob sprejemu med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti. Foto: wildbild

Avstrija, Salzburg.
Dr. Janko Kos ter dr. Marko Hawlina ob sprejemu med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti.
Foto: wildbild

Avstrija, Salzburg. Sprejem med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti. Foto: wildbild

Avstrija, Salzburg.
Sprejem med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti.
Foto: wildbild

Avstrija, Salzburg. Sprejem dr. Marka Hawline med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti. Foto: wildbild

Avstrija, Salzburg.
Sprejem dr. Marka Hawline med člane Evropske akademije znanosti in umetnosti.
Foto: wildbild

Vodja oddelka očesne diagnostike na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in predstojnik katedre za oftalmologijo Medicinske fakultete v Ljubljani Marko Hawlina je leta 1983 diplomiral na Medicinski fakulteti, doktoriral pa leta 1995 na United Medical School of Guy's and St. Thomas's na univerzi v Londonu, so zapisali v UKC Ljubljana.

Strokovno pot je začel na očesni kliniki UKC Ljubljana leta 1986, od leta 1998 pa je predstojnik katedre za oftalmologijo medicinske fakultete v Ljubljani. Poglobljeno se ukvarja z nevro-oftalmologijo in prirojenimi boleznimi mrežnice ter tudi z operativo sive mrene in ima v svojem programu približno tretjino zapletenih primerov.

Hawlina je leta 2006 prejel Lavričevo priznanje ljubljanske medicinske fakultete za učiteljsko delo, leta 2013 je za svoje delo pri izobraževanju v oftalmologiji prejel najvišjo mednarodno nagrado Peter Eustace Medal, dve leti kasneje pa Secretriat Award of American Academy of Ophthalmology.

Znanstvenik Janko Kos je leta 1983 je diplomiral na oddelku za kemijo in kemijsko tehnologijo ljubljanske fakultete za naravoslovje in tehnologijo, kjer je leta 1992 tudi doktoriral. Leta 2005 se je zaposlil na ljubljanski fakulteti za farmacijo, od leta 2007 dalje pa vodi tudi odsek za biotehnologijo na Institutu Jožef Stefan.

Področje njegovih raziskav so proteaze in proteazni inhibitorji v fizioloških in patoloških procesih, predvsem pri nastanku in razvoju malignih obolenj in regulaciji imunskega odgovora in nevrodegenerativnih bolezni.

Leta 1998 je prejel nagradi za izjemne dosežke International Journal of Oncology, 2002 pa Zoisovo priznanje za raziskovalne dosežke. Leta 2009 mu je Slovensko biokemijsko društvo podelilo Lapajnetovo nagrado, leta 2009 pa je prejel magrado za mentorja leta, ki jo podeljuje Društvo mladih raziskovalcev Slovenije.

Hawlina in Kos sta sicer listino o izvolitvi prejela že na inavguracijski slovesnosti, ki je marca potekala v Salzburgu. Pred nekaj dnevi pa je izšla uradna publikacija akademije, ki vsebuje seznam novih članov, ki so se akademiji pridružili v letošnjem letu, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Evropska akademija znanosti in umetnosti ima sedež v Salzburgu in trenutno šteje 1700 članov, od tega je kar 33 prejemnikov Nobelove nagrade, kar jo uvršča med najpomembnejše rezervoarje evropske misli in znanosti. Osnovni cilji akademije so razvoj znanja, diseminacija znanstvenih dosežkov ter informacij in implementacija mednarodnih projektov, so še zapisali.