#družba 26.5.2016 15:05

Direktorat za informacijsko družbo pod okrilje ministrstva za javno upravo

Ljubljana, 26. maja - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o državni upravi, ki predvideva med drugim tudi prenos direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. To naj bi prispevalo k še bolj učinkovitemu in usklajenemu izvajanju nalog na tem področju.

Ljubljana, vlada. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, se bo na ta način lahko vse aktivnosti izvajalo bolj učinkovito, transparentno in obvladljivo. "Na ta način jasno razmejujemo pristojnosti in hkrati dvigujemo učinkovitost izvajanja procesov," je dejala.

Pri tem bo po njenih besedah tudi lažje komuniciranje z vsemi deležniki, ki so zainteresirani za delovanje in sodelovanje v digitalnem prostoru, od javnega sektorja do zasebnega sektorja in nevladnih organizacij.

"To se nam je zdelo še posebej pomembno, ko je treba soočati različna mnenja, tudi videnja, predvsem na področju razvojnih politik. Na ta način v resnici nekako konvergiramo vsa znanja na enem mestu," je povedala ministrica.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dodal, da na ministrstvu za javno upravo s svojimi aktivnostmi že danes v precejšnji meri presegajo tisto, kar je ožja javna uprava. "S tem torej samo zaokrožujemo celotno situacijo, da bomo lahko delovali bolj učinkovito in racionalno."

Slovenija s tem po njegovih besedah tudi povzema ureditev, kot jo v podobni obliki ima na primer Estonija, ki je znana kot najbolj učinkovita informacijska država.

Pri razvoju informatike zasledujejo načelo, da je infrastruktura osnova, ki jo je treba čim bolj racionalno in široko uporabljati. "Nadgradnja, vsebina, dostopnost, razumevanje, sprejemanje informacijskih rešitev - to so pa tisti ključni poudarki, ki jih moramo v prihodnje doseči, da bo res uporaba informacijskih tehnologij čim širša tako v podjetniškem sektorju kot med državljani," je dodal.

Direktorat za informacijsko družbo, ki ga vodi Marjan Turk, bo na ministrstvu za javno upravo ostal samostojna enota. Ministrstvo za javno upravo bo ob tem ohranilo svoj obstoječi direktorat za informatiko, ministrstvo za izobraževanje pa bo v svoji pristojnosti ohranilo javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).

"Arnes kot mreža, ki podpira izobraževalni in znanstveno-raziskovalni del, ostaja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, saj je neposredno vpeta v vsakodnevno dogajanje vsakega od izobraževalnih ali znanstvenih zavodov," je dejala ministrica.

Direktorat za informacijsko družbo se ukvarja s pospeševanjem razvoja informacijske družbe in usklajevanjem dela na tem področju. Pod okriljem direktorata delujejo trije sektorji - za elektronske komunikacije, za razvoj informacijske družbe in za zakonodajo informacijske družbe.

Cilji predlagane novele zakona o državni upravi so sicer zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja nalog posameznih ministrstev, zagotovitev pravne podlage za vzpostavitev elektronskega centralnega imenika, zagotavljanje gospodarnosti, preglednosti in koordiniranega ravnanja na področju nepremičnin ter izboljšanje in racionalizacija upravljanja z nepremičnim premoženjem države.