70 let KI 26.5.2016 16:36

Slovenijo bo obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta

Ljubljana, 26. maja - Slovenijo bo v začetku junija obiskal predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Jean-Pierre Bourguignon. To bo prvi obisk predsednika te najpomembnejše evropske znanstvene institucije v samostojni Sloveniji. ERC razdeli na leto okrog 1,5 milijarde evrov sredstev za odlične znanstvene projekte.

Ljubljana. Laboratoriji na Kemijskem inštitutu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Laboratoriji na Kemijskem inštitutu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Prvi mož ERC na obisk v Slovenijo prihaja v času od 5. do 7. junija, v organizaciji Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SGRZ) iz Bruslja in Kemijskega inštituta iz Ljubljane ter v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Institutom Jožef Stefan in Univerzo v Ljubljani.

Na prvi dan obiska se bo Bourguignon srečal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, kasneje pa se jima bodo pridružili še minister za finance Dušan Mramor, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös.

Večji del drugega dneva obiska se bo predsednik ERC s svojo delegacijo in v spremstvu predsednika SGRZ Draška Veselinoviča mudil na Kemijskem inštitutu, ki bo v začetku junija z vrsto dogodki obeležil svojo 70-letnico. Najprej si bo ogledal inštitut, pod vodstvom predsednika znanstvenega sveta inštituta Roberta Dominka in direktorja inštituta Gregorja Anderluha.

Na inštitutu se jim bosta nato pridružila predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Visoki gostje bodo nagovorili udeležence, temu pa bo sledila novinarska konferenca.

V popoldanskem delu se bo Bourguignon z delegacijo odpravil najprej na delovni obisk na Institut Jožef Stefan, kjer ga bo sprejel direktor instituta Jadran Lenarčič, nato pa še na Univerzo v Ljubljani, ki jo vodi rektor Ivan Svetlik.

Na univerzi bo potekala tudi razprava na temo temeljne znanosti in njene nuje ter financiranja ter problematike premalo dobljenih sredstev za znanost s strani EU za novejše države članice EU (EU-13) vključno s Slovenijo. Slovenci imamo po navedbah združenja SGRZ pet nosilcev projektov, financiranih s strani ERC, pri čemer pa sta dva pridobljena prek tujih institucij in delujoča v tujini.

V Slovenskem gospodarskem in raziskovalnem združenju pravijo, da jih je ob organizaciji tega pomembnega obiska v Sloveniji vodila predvsem želja in potreba po tem, da dobita znanost in raziskave v Sloveniji pomembnejšo vlogo ter posledično tudi večje financiranje tako s strani lastne države kot tudi s strani EU.

"Če je Slovenija relativno uspešna pri pridobivanju sredstev EU iz naslova programa Obzorje 2020, ki predstavljajo bolj aplikativno znanost in raziskave, pa nasprotno ni preveč pri pridobivanju sredstev ERC, ki predstavljajo bolj temeljno znanost in raziskave. Brez vsega tega pa seveda ni napredka," pravijo v združenju.

Veselinovič obenem poudarja, da se v Sloveniji ukvarjamo praktično s skoraj vsemi področji raziskav, pri čemer pa bi bilo bolje določena uspešna področja bolj poudariti in tudi bolj financirati. "Majhna država, kot je Slovenija, ne more biti dobra in uspešna na vseh znanstvenih področjih," je povedal Veselinovič, ki je vodenje združenja SGRZ prevzel pred kratkim.

Združenje SGRZ je edino tovrstno nevladno slovensko združenje, ki že 17 let zastopa in uveljavlja v Bruslju interese slovenskega gospodarstva, raziskovalne sfere in lokalnih skupnosti ter tudi države same, pri čemer se osredotoča predvsem na projekte EU in tovrstne finančne vire ter s tem povezane aktivnosti.