#družba 25.5.2016 12:31

Pozivi proti prenosu direktorata za informacijsko družbo

Ljubljana, 25. maja - Zavod Državljan D nasprotuje prenosu direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. Po njihovem mnenju je ta selitev nepremišljena, neutemeljena in v nasprotju s trendi razvoja informacijske družbe po svetu.

Na ministrstvu za izobraževanje so danes za STA pojasnili, da je namen prenosa "koordinacija informacijskih virov, usklajeno vodenje politik informatizacije tako državne uprave kot širše, ter boljša izraba informacijske tehnologije, od strežnikov do komunikacij in varnostnih ter drugih podpornih sistemov".

Na ministrstvu odločitev podpirajo, hkrati pa bodo "naredili vse, da bo področje uspešno delovalo tudi v prihodnosti na osnovi dokumentov in smeri dela, ki so jih pripravili do sedaj". Vlada naj bi o predvideni selitvi sicer odločala na četrtkovi seji.

V zavodu Državljan D so medtem poudarili, da informacijska družba ni samo javna uprava in digitalizacija storitev javne uprave, temveč posega na vsa področja civilne družbe in si kot taka zasluži celostno obravnavo.

Po navedbah zavoda je predvideni prenos direktorata na ministrstvo za javno upravo doživel že več negativnih odzivov, med drugim s strani glasnika digitalnih tehnologij Aleša Špetiča in predsednika sveta za elektronske komunikacije Dušana Cafa. Slednji poudarja, da nobena država v EU nima informacijske družbe umeščene na način, kot so si ga zamislili predlagatelji.

V zavodu tistim, ki menijo, da je informacijska družba več kot samo kup žic in računalnikov, obenem svetujejo, da to sporočijo vladi. V pomoč so jim pripravili osnutek sporočila, ki vključuje tudi prošnjo vladi, da odločitev o selitvi direktorata prestavi in opravi javno razpravo na to temo.

Direktorat za informacijsko družbo se ukvarja s pospeševanjem razvoja informacijske družbe in usklajevanjem dela na tem področju, trenutno ga vodi Marjan Turk. Pod okriljem direktorata delujejo trije sektorji - za elektronske komunikacije, za razvoj informacijske družbe in za zakonodajo informacijske družbe.