#družba 13.5.2016 13:01

Borza terjatev v štirih dneh na platformi za množično investiranje zbrala 28.000 evrov

Ljubljana, 13. maja - Spletna platforma za trgovanje s terjatvami Borza terjatev je na prvi platformi za množično investiranje Conda v štirih dneh zbrala že 27.900 evrov. V kampanji, ki bo trajala dva meseca, želijo zbrati vsaj 50.000 evrov, zgornja meja pa znaša 150.000 evrov. V torek se ji bodo na platformi pridružile še čokoladne praline za dvig energije Sweet speed, so sporočili iz Conde.

Ljubljana. Direktor in soustanovitelj Borze terjatev Marko Rant. Foto: Conda

Ljubljana.
Direktor in soustanovitelj Borze terjatev Marko Rant.
Foto: Conda

Ljubljana. Ustanovitelj in direktor za Sweet speed Primož Cokan. Foto: Conda

Ljubljana.
Ustanovitelj in direktor za Sweet speed Primož Cokan.
Foto: Conda

Borza terjatev je prvo slovensko podjetje na področju finančne tehnologije in hkrati tudi eno prvih v Evropi, ki je razvilo lastno inovativno rešitev za financiranje poslovnih terjatev, s čimer so ponudili alternativo klasičnemu faktoringu oz. odkupu terjatev.

Kot je povedal direktor in soustanovitelj Borze terjatev Marko Rant, je faktoring v Sloveniji, glede na bruto domači proizvod, petkrat manjši od povprečja Evropske unije, zato ima po njegovem mnenju velik potencial za rast.

Cilj Borze terjatev je "postati prvi največji na področju trgovanja s poslovnimi terjatvami v Evropi". Da so na pravi poti, po besedah Ranta potrjuje tudi nedavni dosežek. Pred kratkim so se namreč med 300 startupi na konferenci finančnih tehnologij Wolves summit na Poljskem uvrstili v finale.

Podjetja Softible, ki izdeluje praline za poživitev in dvig energije Sweet speed, pa želi "postati Red Bull med čokoladami," je povedal ustanovitelj in direktor za Sweet speed Primož Cokan. Njihov minimalni prag financiranja na platformi bo znašal 30.000 evrov, zgornja meja pa 110.000 evrov.

Oba projekta sta za platformo, ki je s svojim delovanjem začela že marca letos, prelomna, saj gre za prvi slovenski podjetji, predstavljeni na evropski platformi, s sedežem v Avstriji. Tako sta se pridružili 44 evropskim projektom, ki prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovaške.

V primeru omenjenih projektov se investicije gibljejo od 100 do 5.000 evrov, letna obrestna mera pa znaša 4,5 odstotka. Investicija pa bo t. i. mikro poslovnim angelom povrnjena po zaključku pogodbenega razmerja, ko bodo prejeli tudi bonus od uspešne rasti podjetja, so pojasnili v Condi.

Platforma, ki predstavlja vezni člen med projekti in investitorji, je sicer namenjena podjetjem, ki že poslujejo ter iščejo investicijo za rast in širitev na druge trge. Od ostalih tovrstnih platform pa se razlikuje v tem, da gre za mešanico lastniškega in posojilnega množičnega investiranja.

Po besedah Marine Markežič iz Conde je odločitev za vstop na platformo za inovativna podjetja zanimiva predvsem, ker jim omogoči pridobitev finančnih sredstev, ne da bi se zato morali odreči lastniškemu deležu. "Conda jim obenem omogoča, da nagovorijo širšo javnost in s tem večji bazen potencialnih strank. Tako dobijo podjetja tudi povratno informacijo glede svojega izdelka ali storitve s strani čim širšega kroga ljudi."