Podjetja 5.5.2016 13:12

Družbe lani po podatkih Ajpesa z boljšimi rezultati poslovanja

Ljubljana, 5. maja - Ajpesu je podatke iz lanskoletnih poročil predložilo več kot 65.000 gospodarskih družb, kar je tri odstotke več kot za predlani. Družbe so še izboljšale rezultate poslovanja: lani so izkazale za 81 odstotkov več ali 2,11 milijarde evrov neto celotnega dobička in za 127 odstotkov več ali 1,64 milijarde evrov neto čistega dobička.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja za statistiko in informiranje v Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) Marjan Širaj, so gospodarske družbe lani pomembno izboljšale poslovanje: "Izboljšale so tako kazalnike gospodarnosti in produktivnosti kot financiranja."

Ajpes je za lani prejel še 62.218 letnih poročil samostojnih podjetnikov in 22.953 letnih poročil društev. "Družbe in podjetniki, ki so predložili poročila, so povečali število zaposlenih, prihodke, neto dodano vrednost in neto celotni dobiček," je še dejal.

Gospodarske družbe so imele lani 445.000 zaposlenih, kar je za pet odstotkov več kot predlani. Njihovi prihodki so se povečali za štiri odstotke na 81,78 milijarde evrov, odhodki pa za tri odstotke na 79,67 milijarde evrov. Družbe so prihodke na doma povečale za dva odstotka, na tujih trgih pa za osem.

Glede na velikost so jih največ ustvarile velike in mikro družbe. Skupaj so vse ustvarile šest odstotkov več neto dodane vrednosti. Na zaposlenega se je ta povečala za odstotek. EBITDA so družbe povečale za šest odstotkov.

Družbe so izkazale za 13 odstotkov več čistega dobička. Tega je ugotovilo 64 odstotkov vseh družb. Hkrati so izkazale 20 odstotkov manj čiste izgube. To je ugotovilo skoraj 32 odstotkov vseh družb. Te pa so zaposlovale 15,7 odstotka vseh zaposlenih.

"Družbe, ki so poslovale z dobičkom, so dosegle raven iz let 2005 in 2006. Neto čisti dobiček družb pa je bil na ravni leta 2008, ki je bil takrat že nižji od ravni iz predhodnih let," je povedal Širaj. Odločilno so na izboljšanje lanskega poslovanja vplivale mikro družbe, ki so predlani izkazovale še neto čisto izgubo.

Največ čistega dobička so lani ugotovile družbe iz predelovalne dejavnosti ter s področja trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil. Znotraj prve so največ k čistemu dobičku prispevala podjetja iz dejavnosti proizvodnja farmacevtskih surovin in preparatov.

K povečanju čistega dobička so med drugim prispevala tudi podjetja s področij gradbeništva in poslovanja z nepremičninami, ki so predlani bila v visoki neto čisti izgubi. Na drugi strani pa so lani s to poslovala podjetja s področja oskrbe z električno energijo, plinom in paro, kjer so se odrazila gibanja cen teh surovin na svetovnih trgih.

Izboljšuje se tudi plačilna disciplina. Dospele neporavnane obveznosti nad pet dni neprekinjeno so imele lani trend upadanja. Število plačilno nesposobnih subjektov in njihov znesek sta bila lani v primerjavi z leti prej manjša, in sicer v primerjavi s predlani za 15,3 odstotka.

Lani so samostojni podjetniki predložili manjše število letnih poročil, na kar je vplivalo povečano število tistih, ki so obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih dohodkov, ti pa niso zavezani za predložitev letnega poročila. Teh je bilo lani 20.026, predlani 12.153. Neto celotni podjetnikov dohodek se je lani povečal za 10 odstotkov na 361 milijonov evrov.

Letna poročila za lani je predložilo tudi 341 zadrug, ki so skupaj ustvarile 760 milijonov evrov prihodkov in imele 3059 zaposlenih. Zabeležile so 7,5 milijona evrov neto čiste izgube.