#družba 4.5.2016 16:37

Državljan D v maju z debatami o nevtralnosti interneta

Ljubljana, 4. maja - V četrtek se začenja druga etapa vseslovenske kampanje Rešimo NET, v okviru katere je Zavod državljan D že v lanskem letu opozarjal na pomen nevtralnosti interneta. V tokratni kampanji bo v ospredju združenje evropskih regulatorjev BEREC. V maju bo zavod po Sloveniji izvedel več debatnih večerov, prvi izmed njih bo v četrtek potekal v Mariboru.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po sprejetju evropske zakonodaje lansko jesen se bodo v tokratni etapi kampanje Rešimo NET ukvarjali z združenjem evropskih regulatorjev BEREC. Združenje bo namreč junija odprlo javno posvetovanje o pomembnosti in koristnosti nevtralnost interneta, na podlagi katerega ob oblikovalo smernice o regulaciji.

"Zato je zelo pomembno, da stroka, akademija in podjetja spišejo čim večje število komentarjev, s katerimi opozarjajo na pomembne pojme, kot so zero rating, regulacija, vrednota odprtega spleta, da bodo lahko v Bruslju pazili na pomembna področja," opozarjajo v zavodu Državljan D.

V okviru kampanje, ki bo potekala maja in junija, bodo tako na javnih dogodkih z debato pojasnjevali pomembnost nevtralnost interneta, spodbujali posamezna podjetja, medijske hiše in akademike naj pisno izrazijo svojo podporo odprtemu in nevtralnemu spletu ter izvajal druge aktivnosti z namenom spodbujati javno razpravo o nevtralnosti interneta v Sloveniji.

Več informacij o kampanji ter o dogodkih je na voljo na spletni povezavi http://www.resimo.net/.