Podjetja 25.4.2016 13:55

Pipistrel bo lahko na Kitajskem kmalu pospešil prodajo letal

Ljubljana, 25. aprila - Predstavniki Slovenije in Kitajske so danes v Ljubljani podpisali sporazuma, ki omogočata krepitev sodelovanja na področju letalstva, predvsem prodaje ultralahkih letal, kar je še posebej pomembno za ajdovski Pipistrel. Ta si obeta pospešitev prodaje na kitajskem trgu, ki ima v tem sektorju še veliko potenciala.

Ajdovščina. Letala podjetja Pipistrel. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Letala podjetja Pipistrel.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Eden od podpisanih sporazumov je memorandum o razumevanju med letalskima organoma obeh držav. Ta poudarja krepitev sodelovanja in nadaljnji razvoj odnosov na področju letalskega prometa, na operativni ravni pa omogoča letalskim prevoznikom in letališčem obeh držav, da se povežejo in razvijajo svoje poslovne priložnosti. Podpisala sta ga minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in namestnik kitajskega ministra za promet Feng Zhenglin.

Feng, tudi direktor kitajske agencije za civilno letalstvo, je z direktorjem Javne agencije za civilno letalstvo RS Rokom Maroltom nato podpisal še tehnični dogovor o potrjevanju ustreznosti letalskih proizvodov med obema agencijama, ki je pomemben tudi z vidika izvoza Pipistrelovih ultralahkih letal na Kitajsko.

Gašperšič je v izjavi za medije poudaril, da predstavljata podpisa pomembno podlago za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, in ocenil, da bosta prispevala h krepitvi njune povezanosti. "Tu je še ogromno potenciala, ki še ni izkoriščen," je dejal. Nadeja se tudi boljšega gospodarskega sodelovanja, zlasti na področju izdelave ultralahkih letal. "Prepričan sem, da bodo s tem vzpostavljeni odlični pogoji za krepitev tega sodelovanja," je dodal.

S podpisom sporazumov je zadovoljen tudi Feng. Odnosi med državama so po njegovi oceni že zdaj dobri, a je priložnosti za sodelovanje na različnih področjih še veliko, tudi v letalstvu. Slovenija ima zelo dobro okolje in prijazne ljudi, je dejal in izrazil upanje, da bo več Kitajcev obiskalo Slovenijo. Dobrodošlico je izrazil tudi Slovencem na Kitajskem.

Poudaril je, da ima Slovenija zelo dobre temelje na področju visokih tehnologij in proizvodnje v letalstvu. "Kitajsko letalstvo hitro raste in ima velik tržni potencial," je dejal. Prepričan je, da bosta sporazuma prispevala k povečanju prodaje ultralahkih letal in opreme na kitajskem trgu.

Marolt je pojasnil, da bo podpis tehničnega dogovora omogočil hitrejše certificiranje letal proizvajalcev obeh držav in s tem hitrejši uvoz in izvoz letal iz ene države v drugo. "Sporazum je nadaljevanje uspešnega sodelovanja s kitajsko agencijo, ki smo ga začeli leta 2012 s podpisom prvega tehničnega sporazuma. S tem bo tudi ostalim proizvajalcem ultralahkih letalnih naprav omogočen prodor na veliko kitajsko tržišče," je povedal.

Pipistrel je na kitajskem trgu prisoten že več kot deset let, na njem pa so prodali že več kot 50 športnih letal. Po sklenitvi prvega sporazuma so certificirali eno letalo, v torek pa bodo dobili še tri certifikate za druga letala, je za STA pojasnil solastnik in direktor družbe Ivo Boscarol, ki se je udeležil današnjega podpisa sporazumov.

"Kitajski trg ima največji potencial, večji kot ves svet skupaj. Načrtujejo, da bodo do leta 2030 potrebovali približno 20.000 dvo- in štirisedežnih letal," je navedel Boscarol, ki pričakuje, da bodo na Kitajsko v prihodnjih letih izvažali vse tipe letal, ki jih proizvajajo.

Direktor podjetja Flying Tigers General Aviation Cooperation in Pipistrelov zastopnik na Kitajskem Danny Wu je za STA pojasnil, da ima Pipistrel na kitajskem trgu monopol pri jadralnih letalih, saj je njihovo letalo Taurus edino, ki se lahko zakonito prodaja in leti na Kitajskem.

"Kitajski trg ima velik potencial, saj se naše letalstvo šele odpira," je dejal Wu in povedal, da se pogovarjajo tudi o postavitvi tovarne na Kitajskem. To bi po njegovi oceni omogočilo prodajo do 1000 Pipistrelovih letal na Kitajskem.