Slovenija Turizem 23.4.2016 9:00

V turističnih agencijah več zanimanja za počitnikovanje med prvomajskimi prazniki

Ljubljana, 23. aprila - Turistične agencije so v času pred prvomajskimi prazniki v primerjavi s predhodnimi leti beležile porast zanimanja za počitnikovanje v času prihajajočih praznikov. Najpogosteje se turisti odločajo za oddih v termah in sosednjih državah. Ker so prvomajski prazniki običajno tudi pokazatelj trendov, so v agencijah optimistični glede letošnje sezone.

Portorož. Morje, obala. Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož.
Morje, obala.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Portorož. Morje, voda, nebo, jadrnica, oblaki. Foto: Tamino Petelinšek /STA

Portorož.
Morje, voda, nebo, jadrnica, oblaki.
Foto: Tamino Petelinšek /STA

Prvi maj je obdobje, ko turistični trg zaživi, ljudje se množično odpravijo na krajše ali daljše počitnice in podjetja, povezana s turistično dejavnostjo, prejmejo prve analitične podatke o tem, kakšna bo prihajajoča turistična sezona. V Relaxu glede na lanske prvomajske praznike beležijo več kot desetodstotno rast, največ povpraševanja pa je po krajših počitnicah v slovenskih termah in zdraviliščih, slovenski obali, Istri, Kvarnerju, Dalmaciji, Črni gori in Španiji.

Med najbolj priljubljenimi prvomajskimi aranžmaji so zagotovo družinski klubi v prijetnih hotelih ob jadranski obali. Čas prvega maja je tudi okviren začetek počitniške sezone na Mediteranu, kamor slovenski potniki lahko potujejo s čarter letali, so pojasnili v Kompasu.

Večje povpraševanje beležijo tudi v turistični agenciji Palma. "Kar nekaj kapacitet je v teh dneh že povsem polnih, na določenih pa se kakšno prosto mesto še najde," so zapisali. Po njihovih ocenah si bo veliki gostov oddih privoščilo na hrvaški ali slovenski obali, v termah. Med slovenskimi gosti pa so vse bolj priljubljena tudi križarjenja.

Na osnovi primerjalne analize s preteklimi leti Kompas ugotavlja, da bo letošnja turistična sezona uspešna, pričakujejo namreč povečanje prihodkov od prodaje aranžmajev. Med potniki opažajo največje zanimanje za potovanja v regiji, počitnice na jadranski obali, sploh za klubsko ponudbo ter za varna, organizirana potovanja, med katere sodijo vodena avtobusna potovanja, križarjenja ter potovanja z organiziranimi poleti na preverjene destinacije.

Na odločanje turistov pri izbiri destinacij gotovi vplivajo tudi nedavni teroristični napadi. Kot kažejo analize Svetovne turistične organizacije, ti dogodki vplivajo lokalno in kratkoročno na odločanje turistov. Podobno se je zgodilo tudi neposredno po napadu v Parizu, kjer pa so se razmere praktično že stabilizirale. "Pariz spet postaja, poleg Londona, najbolj obiskana mesto," so pojasnili v Relaxu.

Zaradi napadov pa beležijo okoli 60-odstotni padec povpraševanja in rezervacij za Egipt in Tunizijo, okoli 30-odstotni padec za Turčijo, zaradi begunske krize pa je upadlo zanimanje za otok Kos. "Opažamo, da se kupci raje usmerjajo na nekatere druge destinacije, kot sta Španija in Črna gora," so dodali.

Medtem na Palmi pravijo, da bistvenih sprememb pri izbiri destinacij za 1. maj ne opažajo, v Kompasu pa poudarjajo, da za varna potovanja skrbijo predvsem tako, da sledijo priporočilom pristojnih slovenskih institucij.

Dobri rezultati za prvomajske praznike napovedujejo dobro poletno sezono. "Število rezervacij za poletne počitnice je zelo primerljivo enakemu obdobju v lanskem letu, med najbolj priljubljenimi destinacijami pa so Španija s Costa Bravo, Grčija, Malta in Severni Ciper, pa hrvaška obala seveda," pravijo v Palmi.

Največ slovenskih gostov bo z Relaxom letošnje poletje počitnikovalo ob obalah Jadrana, nekateri hoteli in apartmaji pa bodo za glavno sezono po njihovih ocenah zasedeni že do konca aprila. "Leto 2016 bo pestro, zanimivo, olimpijsko in tudi v znamenju premišljene izbire destinacij. Dejstvo pa je, da je po številu zagotovljenih odhodov pred nami še odlična in živahna turistična sezona," so ocenili v Kompasu.