Podjetja 22.4.2016 11:21

Pipistrelu certifikat za prodajo v okoli 150 držav sveta

Friedrichshafen/Ajdovščina, 22. aprila - Na letalskem sejmu v nemškem Friederichafnu je ajdovska družba Pipistrel prejela certifikat Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) za ultralahko letalo Virus SW. Certifikat pomeni, da lahko Pipistrel to letalo brez dodatnih certifikatov prodaja v vse države, teh je skoraj 150, s katerimi ima EASA sklenjene sporazume o prodaji letal.

Nova Gorica. Pipistrelovo ultralahko letalo Virus SW. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Pipistrelovo ultralahko letalo Virus SW.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Počasi gradimo to, da bomo v prihodnje lahko mirno spali, kar se tiče naročil, in se posvetili tistemu, kar je naša glavna ideja, to je načrtovanju novih tipov letal, novih pogonov in tako pomikati meje naprej," je ob tem uspehu povedal solastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Za slovenska podjetja, ki so povezana s Pipistrelom, to pomeni dolgoročno možnost prodaje na novem segmentu, ki ga doslej še niso imeli. Letala imajo po pridobitvi tega certifikata tudi druge možnosti uporabe, saj se lahko uporabljajo tudi za komercialne namene ali šolanje.

Pot do pridobitve tega certifikata je bila zelo dolga, trajalo je kar šest let in potrebnih je bilo preko 17.000 različnih dokumentov. Cena za pridobitev tega certifikata je bila kar 2,5 milijona evrov, zato ob pridobitvi v Pipistrelu upravičeno veliko pričakujejo.

Boscarol je poudaril še, da je v preteklih petih letih Pipistrel rasel z deset do 20 odstotno letno rastjo, sedaj pa ima možnost za letno rast tudi več kot sto odstotkov. Prihodnji teden bo medtem v Ajdovščini na obisku kitajska delegacija, ob obisku Pipistrela pa bo minister za transport in direktor kitajske agencije za civilno letalstvo Feng Zhenglin družbi predal certifikate za prodajo letal na kitajskem trgu.

Pipistrel je v preteklem tednu obiskalo pet inšpektorjev omenjene kitajske agencije in opravilo t.i. validacijo. To je pregled skladnosti vseh podatkov, ki so navedeni na slovenskih tipskih certifikatih, za pridobitev certifikatov za prodajo na kitajskem trgu. Inšpektorji nad dokumentacijo in preizkusom letal v zraku niso imeli nobenih pripomb, zato Boscarol pričakuje, da bodo certifikate prejeli v prihodnjih dneh.