Startupi #družba 14.4.2016 9:41

Zaživela je platforma za množično dobrodelnost Chariyo

Ljubljana, 14. aprila - Danes je uradno zaživela platforma za množično dobrodelnost Chariyo, ki oglaševalska sredstva spreminja v dobrodelne prispevke. Obiskovalci lahko odslej z ogledom oglasa namenijo en evro za dobrodelni projekt po njihovi izbiri. Slovenski startup želi s tem dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo.

Ljubljana, LUI.
Platforma za financiranje dobrodelnih družbeno koristnih projektov Chariyo.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, LUI.
Ustanovitelj startupa Chariyo David Černuta.
Foto: Anže Malovrh/STA

Obiskovalci darujejo tako, da si na platformi chariyo.com ogledajo video oglas enega od sodelujočih podjetij, to pa v zameno daruje za dobrodelni projekt po izbiri uporabnika. Z ogledom video oglasa posameznik prispeva okoli 30 centov, z vsako dodatno akcijo pa posameznik poveča znesek. Z enim ogledom oglasa lahko tako daruje do dva evra.

"Sredstva prispevajo podjetja, ki so naklonjena družbeno koristnim projektom in del oglaševalskih sredstev namenijo za dobrodelnost. Oglaševalski denar na nek način spreminjamo v dobrodelnega," je povedal ustanovitelj startupa David Černuta.

Na platformi v prvi fazi sredstva zbirajo tri slovenske dobrodelne organizacije. Društvo Vesele nogice zbira denar za knjižnico orodij za nadomestno komunikacijo za otroke s hudimi govorno jezikovnimi motnjami, Zavod Mačja hiša za boljše življenje prostoživečih muc, Ustanova za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani pa zbira sredstva za tehtnico za novorojenčke.

Ob tem je predsednica uprave Ustanove za novo Pediatrično kliniko Anamarija Meglič povedala, da povezave med njihovim poslanstvom in platformo Chariyo ni težko najti. "Mi se trudimo za tiste, ki so komaj prvič zadihali, medtem ko se pri Chariyo s polno sapo na svoj inovativen in za donatorje spodbuden način trudijo za tiste organizacije, ki želimo svoje projekte spraviti v življenje. S tem s skupnimi močmi pomagamo ljudem, ki so bolni in še kako potrebujejo našo pomoč."

V naslednji fazi bodo nabor projektov na platformi razširili in vanj povabili še druge družbeno koristne organizacije, je napovedal Černuta. V kratkem bodo tako svoje projekte na chariyo.com objavili še Gasilska zveza Slovenije, Slovenska Karitas, Zveza Sonček in Rdeči noski - klovni zdravniki.

Platforma Chariyo je plod slovenskega znanja, ideja pa je nizozemsko-slovenskega porekla, pravijo v startupu. Ideja je nastala pred tremi leti, ko sta David Černuta in Feng Wu ugotavljala, da kljub digitalni dobi, v kateri skoraj vsi uporabljajo internet, ni hitrega ter enostavnega digitalnega načina, s katerim bi preko interneta podprli družbeno koristne projekte.

Ekipo trenutno sestavlja šest posameznikov. Poleg ustanoviteljev Davida Černute in Fenga Wuja še Snežana Antonić, ki skrbi za razvoj poslovanja, Mina Arko, ki je zadolžena za uporabniško izkušnjo, Peter Černuta za odnose z javnostmi ter razvojnik Matej Vrabec.