9.4.2016 17:48

"Izkušnja v tujini ti da širino in odvzame strah"

Ljubljana, 9. aprila - Rok Jagodič, študent medicine na Univerzi v Ljubljani, se je lansko poletje udeležil praktičnega usposabljanja v Teheranu. Kot mladi študent medicine je v urgentnem oddelku ene izmed največjih javnih bolnišnic v Iranu tudi že sam poskrbel za manjše postopke. Nad izkušnjo pa je navdušen, saj ni osvojil le praktičnih veščin, temveč spoznal tudi novo kulturo in ljudi.

Ljubljana. Študent medicine Rok Jagodič. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Študent medicine Rok Jagodič.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Študent medicine Rok Jagodič. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Študent medicine Rok Jagodič.
Foto: Anže Malovrh/STA

Rok pravi, da sta dva izmed glavnih razlogov za izbiro študija medicine predvsem občutek za sočloveka in želja, da pomagaš drugim. Trenutno je v 4. letniku in v okviru določenih vaj že nabira praktične izkušnje, zelo veliko pa jih je dobil ravno na poletnem praktičnem usposabljanju v Iranu.

Izmenjavo je koristil v okviru Mednarodnega združenja društev študentov medicine (IFMSA), ki že od leta 1951 združuje študente medicine in omogoča različne dejavnosti, izmenjave ipd. V združenje je vključenih 127 organizacij iz 119 držav.

Na Medicinski fakulteti za povezovanje z IFMSA skrbi Društvo študentov medicine Slovenije, ki pa med drugim organizira tudi različne aktivnosti na državni in globalni ravni. Med njimi sta na primer projekt namenjen zmanjševanju strahu pred zdravniki pri otrocih Medimedo ter projekt za promocijo zdravega prehranjevanja in načina življenja Gaster Felix.

Društvo pa organizira tudi različne izmenjave in praktična usposabljanja v tujini. "Izbor kandidatov poteka po točkovnem sistemu, ki jih zbiraš s sodelovanjem pri različnih aktivnostih društva," obrazloži postopek izbora kandidatov za izmenjave Rok.

Po spletu naključij je tako Rok lansko poletje odšel na praktično usposabljanje v Teheran. Kot pravi, se je lahko za štipendijo obrnil na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendij, v okviru združenja pa je bilo poskrbljeno za nastanitev, vsakemu pa je dodeljen tudi lokalni študent za pomoč pri integraciji. "Najprej mi je predstavil študentski dom, bolnico, mi uredil vse papirje, da sem lahko delal v bolnišnici, in pa poskrbel tudi za družabni program."

Delal je v urgentnem delu, kjer si je nabral veliko praktičnih izkušenj, saj je tudi sam skrbel za lažje primere. "Pri nas je težko, da bi dobil toliko zaupanja od zdravnikov, tam pa sem imel tak odnos z vodjo urgence, da sem imel občutek, če bom že od začetka kazal interes, bom lahko tudi delal in to se je potrdilo." Dodaja pa tudi, da se izkušnje tovrstnih praktičnih usposabljanj med študenti, ki so obiskali druge države, zelo razlikujejo.

"Bi pa izmenjavo v tujini zagotovo priporočal, ker ti da širino, praktične izkušnje, skleneš nova prijateljstva in pa dobiš neko samozavest," med drugim o izkušnjah v Iranu pove Rok.

V Evropski uniji med programi za izmenjave in praktična usposabljanja v tujini prednjači program Erasmus+, v okviru katerega lahko od dva meseca do enega leta preživite v tujini na praktičnem usposabljanju, zagotovljena pa je tudi mesečna štipendija. V kolikor še iščete mesto, kjer bi opravljali prakso, se lahko za več informacij obrnete na iskalnik Erasmus intern, ki združuje tako iskalce delovnih mest kot tudi delodajalce. Več informacij pa je na voljo tudi na spletni strani Mreže Erasmus študentov (ESN).