zelenaLJ 1.4.2016 5:00

Aprila v zeleni prestolnici v središču kakovost zvočnega okolja

Ljubljana, 1. aprila - Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, bo aprila tematsko izpostavila kakovost zvočnega okolja. Prebivalce med drugim vabijo, naj prek aplikacije za pametne telefone pomagajo zbirati podatke o zvočnem okolju v različnih delih mesta.

Ljubljana. Narava, park, zelenje. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Narava, park, zelenje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Aprilska tema zelenega leta v Ljubljani je kakovost zvočnega okolja, saj 20. aprila obeležujemo mednarodni dan osveščanja o hrupu. Program v informacijski točki pred mestno hišo bo koordiniral oddelek mestne občine za gospodarske dejavnosti in promet, aktivnosti pa pripravljata tudi četrtni skupnosti Golovec in Moste, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki.

V informacijski točki zelene prestolnice Evrope pred mestno hišo bo vsak dan potekalo pestro dogajanje: oddelek za varovanje okolja vabi na predavanje o zvoku, hrupu in decibelih, različne vsebine pripravljajo učenci ljubljanskih osnovnih šol.

Tehniški muzej Slovenije pripravlja delavnice o igri naših dedkov in babic z imenom Brenčač, zvočni kviz Naj te hrup ne spravi v obup: zvoki presenečajo, delavnico za otroke o mobi pticah, predstavili pa bodo tudi aktualno začasno razstavo Skoraj vse o zvoku ter predstavili zvočno igračo - svinčnik Drawdio.

Na mednarodni dan osveščanja o hrupu Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja predstavitev pomena mirnega okolja za zdravje in počutje ljudi s poudarkom na pomenu zvočnega okolja vrtcev in osnovnih šol. Mednarodni dan se letos osredotoča na ohranjanje mirnih območij v urbanem okolju.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) pripravljajo še predstavitev Razslušnice, zvočne razglednice, ki bo radovedneže popeljala po zvočnem prostoru mesta Ljubljane, ter interaktivnega zemljevida zvonjenja v mestu z naslovom Zvočnost zvonov v Ljubljani.

V informacijski točki pripravljajo tudi delavnico o zbiranju podatkov o zvočnem okolju v Ljubljani preko mobilnih telefonov, v okviru katere meščane vabijo k sodelovanju pri zbiranju potrebnih informacij za oblikovanje zvočne slike Ljubljane. Z aplikacijo za pametne telefone lahko sodelujoči posnamejo zvoke na poljubni lokaciji na področju mesta, nato pa izpolnijo vprašalnik in s tem sporočijo, kako zvoki okolja vplivajo nanje.

Pred mestno hišo bodo predstavili tudi interaktivno inštalacijo, katere namen je informiranje mimoidočih o zvoku ter hrupu v mestu, o zakonodaji, ki ureja to področje, ter o ukrepih v zvezi s hrupom in z raziskovanjem hrupa. V okviru aprilskega programa bo v mestni hiši potekal še strokovni posvet Zvočna ekologija Ljubljane, namenjen širši javnosti.

V soustvarjanju programa bosta aktivno sodelovali tudi četrtni skupnosti Golovec in Moste - prva bo štafetno palico zelene ambasadorke prevzela 4. aprila, druga pa 24. aprila.

Ljubljana je med drugim hrup v središču mesta v zadnjem času zmanjšala z zaprtjem Slovenske ceste za splošni promet. Kot je novembra lani povedala vodja oddelka za varstvo okolja na mestni občini Nataša Jazbinšek Seršen, po zaprtju Slovenske ceste beležijo "izjemno dobre" rezultate kar se tiče kakovosti zraka in hrupa v mestu.

V ljubljanski mestni občini so ob začetku aprilskega dogajanja spomnili tudi na izbor ambasadorjev zelene prestolnice Evrope. Na začetku leta so jih iskali med znanimi Ljubljančankami in Ljubljančani ter med sodelavci mestne uprave, javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem mestne občine, sedaj pa se obračajo še na meščanke in meščane in jih vabijo, da postanejo obraz kampanje Zelene prestolnice Evrope 2016.

To lahko storijo tako, da objavijo fotografijo ali video na svojem Instagram profilu z oznako #LJambasador in dopišejo, zakaj je Ljubljana zanje čudovita in izjemna. Fotografijo ali video s svojo izjavo lahko pošljejo tudi preko elektronske pošte na naslov zate@ljubljana.si.

Obrazi izbranih ambasadorjev bodo nato preko fotografij in prijaznih sporočil promovirali projekt Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016. Prijave zbirajo do 20. aprila.