17.3.2016 14:20

V mladinskih organizacijah se po ugotovitvah raziskave zavedajo pomena krepitve zdravja

Ljubljana, 17. marca - Partnerji v projektu Za zdravje mladih bodo popoldne na posvetu v Ljubljani predstavili ključne izsledke raziskave na temo promocije zdravega življenjskega sloga v okviru mladinskih organizacij. Izsledki so med drugim pokazali, da se v mladinskih organizacijah zavedajo pomena krepitve zdravja in zdravega življenjskega sloga, so sporočili partnerji.

Nova Zelandija, Welington. Tek, rekreacija, gibanje. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nova Zelandija, Welington.
Tek, rekreacija, gibanje.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V raziskavi jih je zanimal odnos članov vodstev mladinskih organizacij in organizacij za mlade do zdravega življenjskega sloga, za kar so med njimi izvedli intervjuje in dve spletni anketi.

Kot so zapisali, so izsledki tudi pokazali, da v mladinskih organizacijah v splošnem menijo, da je to pomembno področje, kateremu bi bilo treba posvečati pozornost.

Več sodelujočih je menilo, da imajo mladinske organizacije pozitiven vpliv na zdravje svojih članov, saj delujejo preventivno, skrbijo za široko socialno mrežo, druženje in osebnostno rast. Kot potencialna negativna vpliva pa sta bila omenjena pretirano pitje alkohola na dejavnostih, ki jih pripravijo mladinske organizacije, ter izgorelost zaradi stresa pri delu v organizacijah.

Posebej izvajalce raziskave veseli, da je večina organizacij, ki se je odzvala, že aktivna na vsaj enem izmed področij zdravega življenjskega sloga, in da se njihova vodstva zavedajo vpliva, ki ga kot mladinska organizacija lahko imajo na svoje člane.

Na današnjem posvetu z naslovom Kaj lahko storijo mladinske organizacije za zdravje mladih bodo predstavili tudi socialno marketinški pogled na spremembe delovanja mladih v smeri ustvarjanja bolj zdravega okolja. V drugem delu pa bodo spregovorili še predstavniki mladinskih organizacij, ki bodo pripravljali predloge in priporočila za lastno delovanje, s katerim lahko prispevajo k bolj zdravemu okolju in navadam mladih.

Zdrav življenjski slog mladih je namreč temelj za njihovo zdravje v nadaljnjem življenju. Običajno imajo na voljo številne vire informacij o večini vidikov zdravega življenjskega sloga, vendar pa zgolj informacije še ne zagotavljajo ustreznega ravnanja. Pri tem je namreč pomembno tudi, kdo jim informacije podaja, na kakšen način, s kakšnim namenom in v kakšnem okolju, so še zapisali.

Namen projekta Za zdravje mladih je predvsem preprečevanje bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v načrtovanje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki področjih javnega zdravja, raziskovanja, izobraževanja, informiranja in promocije.

Partnerji v okviru projekta pripravljajo strokovne podlage o stanju na področju zdravja med otroki in mladostniki, izvajajo pa tudi usposabljanja za mladinske delavce, v okviru katerih nameravajo usposobiti 176 strokovnih delavcev. Poleg tega uvajajo programe promocije zdravja med več kot 2500 mladimi in njihovimi starši. Pripravljajo pa tudi različna izobraževalna orodja, ki bodo po koncu projekta omogočala nadgradnjo in nadaljevanje dela na tem področju.

V projektu, ki ga izvajajo v okviru norveškega finančnega mehanizma, sodelujejo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Brez izgovora Slovenija, Zveza tabornikov Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Radiotelevizija Slovenija, so še zapisali na spletni strani.