Podjetja 16.3.2016 13:08

Podelili velike nagrade varnosti za leto 2015

Ljubljana, 16. marca - Institut za korporativne varnostne študije je podelil slovenske velike nagrade varnosti za leto 2015. Nagrade so prejeli Zavarovalnica Triglav, Boris Kankaraš iz Luke Koper, podjetje Biokoda, Iztok Podbregar, občini Ljubljana in Slovenska Bistrica, informativna oddaja Planet danes in Zdenko Hriberšek iz podjetja Gorenje.

Ljubljana. Varnostniki. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Varnostniki.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nagrade institut podeljuje v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti. Podeljuje jo institucijam in posameznikom, za katere posebna komisija oceni, da so se še posebej izkazali na področju razvoja in uveljavljanja varnosti.

Kot je za STA povedal predsednik organizacijskega odbora Denis Čaleta, je nagrada namenjena predvsem dvigovanju zavedanja o varnosti ter poudarjanju osnovnih kategorij in dobrih praks na tem področju. Sama nagrada je po njegovem predvsem motiv posameznikom in organizacijam, ki se ukvarjajo z varnostjo, da so pri svojem delu še boljši.

Zavarovalnica Triglav je nagrado prejela v kategoriji najbolj varno podjetje, Boris Kankaraš v kategoriji korporativno-varnostni manager leta, podjetje Biokoda v kategoriji najbolj inovativna varnostna rešitev, Iztok Podbregar v kategoriji najboljša knjiga s področja varnosti, oddaja Planet danes v kategoriji inovativna medijska promocija varnosti, občini Ljubljana in Slovenska Bistrica v kategoriji najbolj varna občina, Zdenko Hriberšek pa je nagrado prejel za življenjsko delo na področju korporativne varnosti.

Podelitve so se med drugim udeležili predsednik DS Mitja Bervar, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Bervar je poudaril, da je treba vsako tovrstno podeljevanje nagrad vzeti kot nekaj dobrega in pozitivnega, posebej v času, ko se naša država in svet soočata z migrantsko krizo, z njo pa tudi s povsem novimi izzivi. Opozoril je tudi, da varnost ne sme biti samoumevna vrednota.

Za Šefica je varnost najpomembnejša človekova dobrina in jo kot tako opredeljuje tudi ustava. Opozoril je, da smo zaradi premalo premišljenih odločitev in premajhnega vpliva stroke v nekaj preteklih letih na področju nacionalne varnosti nazadovali. "Zato so pred nami resni izzivi, da obstoječe stanje spremenimo. Obstajajo namreč velika varnostna tveganja, na katera moramo biti pripravljeni," je dejal.

Nagrade so podelili ob začetku mednarodne konference z naslovom Dnevi korporativne varnosti, ki bo danes in v četrtek potekala v Ljubljani. Dopoldne so v okviru konference spregovorili o izzivih, ki jih na področju človekovih pravic prinašajo brezpilotni letalniki, popoldne pa bo govora o različnih drugih vidikih korporativne in informacijske varnosti. Zvečer je na sporedu okrogla miza z naslovom Kako pozicionirati vlogo managementa korporativne varnosti v organizaciji?

Podoben program se obeta v četrtek. Med drugim bodo na okrogli mizi spregovorili o zakonskih rešitvah na področju uporabe tobačnih izdelkov, alkohola in orožja.