#družba 8.3.2016 7:54

Študentom na voljo razpis za poletno delo na odprotokodnih projektih

Ljubljana, 8. marca - Slovenska odprtokodna projekta Orange ter Wlan Slovenija študente vabita k prijavi na razpis globalnega projekta Google Summer of Code za poletno delo na njunih odprtokodnih projektih. Izbrani študenti bodo za trimesečno poletno delo od Googla prejeli 5500 dolarjev nagrade. Prijave na razpis bodo odprte med 14. in 25. marcem.

Ljubljana. Projekt Google summer of code. Foto: summerofcode.withgoogle.com

Ljubljana.
Projekt Google summer of code.
Foto: summerofcode.withgoogle.com

Ljubljana. Orange vabi k prijavi na projekt Google summer of code. Foto: Orange

Ljubljana.
Orange vabi k prijavi na projekt Google summer of code.
Foto: Orange

Študenti, ki želijo delati na projektih Wlan Slovenija, ki gradi skupno, odprto in neodvisno omrežje za vse, se morajo uradno prijaviti za delo v nemški organizaciji Freifunk. Ta namreč služi kot krovna organizacija, pod okriljem katere sodeluje Wlan Slovenija, pravi Mitar Milutinović iz Wlan Slovenija.

Ideje lahko poiščejo na seznamu predlogov na spletni strani organizacije ali pa se prijavijo z lastno idejo, ki bi na nek način pomagala omrežju oziroma bi bila zanimiva za razvoj.

Večina idej na seznamu predlogov se nanaša na prispevanje novih funkcij spletnega programa nodewatcher za lažjo rast omrežja, ki ga razvijajo v Wlan Slovenija. Sistem pomaga koordinirati prostovoljce projekta, ki gostijo točke omrežja WiFi, in spremlja delovanje omrežja ter opozarja na morebitne napake v omrežju, je pojasnil Milutinović.

V Wlan Slovenija pozivajo, da naj študentje s prijavo svoje ideje ne čakajo na rok, temveč naj se že sedaj povežejo z mentorskimi organizacijami ter s skupnostjo. "Pomembno je, da skupnost pozna študente, prav tako pa da študenti spoznajo odprtokodno skupnost. Tako da lahko tudi bolje razumejo, kakšni prispevki k projektu bi bili najbolj koristni," je dejal Milutinović. Študenti se lahko ekipi pridružijo v klepetu in tako spoznajo sodelujoče v omrežju in skupnosti. Več informacij pa je na voljo na tej povezavi.

K prijavi na Googlov razpis vabi tudi projekt Orange, v okviru katerega bodo študentje razvijali rešitve za odprtokodni program Orange, ki so ga razvili v Laboratoriju za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

K prijavi vabijo študente, vešče uporabe programerskega jezika Python, ter tiste, ki jih zanima podatkovno rudarjenje in interaktivna vizualizacija. Študentje se lahko prijavijo na elektronski naslov info@biolab.si ali pa ekipo Orange obiščejo v Laboratoriju za bioinformatiko. Več informacij pa je na voljo na tem mestu.

Podrobnosti o programu Google Summer of Code ter odprtokodnih projektih, med katerimi lahko študenti izbirajo, je na voljo na spletni povezavi https://summerofcode.withgoogle.com/.