#družba 3.3.2016 13:07

"Nekaj najlepšega je, ko nekomu spremeniš življenje"

Masaka, 3. marca - Nika Tavčar je 23-letnica iz Novega mesta, ki je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko preteklo leto zaključila študij finančne matematike. Sedaj pa je njen glavni cilj pomagati pri gradnji novega zdravstvenega centra v ugandski skupnosti Katigondo.

null
Uganda. Prostovoljka Nika Tavčar. Foto: Nika Tavčar

Uganda.
Prostovoljka Nika Tavčar.
Foto: Nika Tavčar

Nika si je že od nekdaj želela obiskati afriške dežele, saj jo je celina neverjetno privlačila. Vendar je čakala na pravi trenutek, dokler ni spoznala, da ta trenutek v resnici nikoli ne bo prišel in da vse leži v njenih rokah. Tako je začela svojo pot kot prostovoljka na vzhodu Ugande, izkušnje pa zapisuje tudi na svojem blogu.

Primarno je želela pri izbrani nevladni organizaciji ostati pol leta, vendar jo je že po dobrem mesecu zapustila. Spoznala je namreč, da organizacija ne pomaga domačinom tako, kot si je želela. V vmesnem času je pomagala pri gradnji hostla, dokler ni prišla v stik s skupnostjo v Katigondu, v bližini mesta Masaka na zahodu države.

Prvič je prišla v stik s skupnostjo, kjer domačini sami pomagajo pri izboljšanju lokalne infrastrukture, se redno srečujejo in delajo načrte. K skupnosti je pristopila ravno v času, ko so se odločili zgraditi zdravstveni center, ki pa je zrasel v pravi veliki projekt. Ker so korist v gradnji zdravstvenega centra spoznale tudi državne institucije, je projekt kar hitro zrasel. Namesto manjšega zdravstvenega doma, namenjenega lokalni skupnosti, bo sedaj zdravstveni center skrbel za dobrobit širše okolice.

Kot prostovoljka pomaga pri več vidikih gradnje in vzpostavitve zdravstvenega doma, predvsem pa se trudi dobiti potrebne finance. V ta namen so skupaj vzpostavili tudi kampanjo za sofinanciranje na platformi Generosity, ki deluje pod okriljem Indiegogo. Vse kaže na to, da bodo projekt uspešno izpeljali, saj so veliko finančne podpore dobili tudi s strani državnih in lokalnih oblasti. "Dobila sem veliko sporočil ljudi, ki pravijo, da me podpirajo, kar mi največ pomeni," dodaja Nika.

V kolikor vas zanima prostovoljska izkušnja, obstaja kar nekaj portalov, ki vam bodo pomagali pri organizaciji in iskanju destinacije. Evropska prostovoljna služba mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi, več informacij lahko najdete na uradni strani ali slovenski podružnici zavodu MOVIT, ki skrbi za programe Erasmus+ Mladi v akciji pri nas. Med drugim pa lahko dobite več informacij tudi na spletnih straneh Work Away in HelpX.

Niki prostovoljstvo ni bilo tuje, saj je pred izkušnjo v Ugandi delala tudi kot prostovoljka na Danskem in Irskem. "Neverjeten občutek je, ko veš, da si vsaj enemu človeku spremenil življenje na bolje," obrazloži svojo ljubezen do prostovoljstva. Vseeno priznava, da je bila rahlo razočarana nad prvo izkušnjo v Ugandi. "Eden izmed problemov nekaterih nevladnih organizacij je, da le zbirajo denar, vendar ta pogosto ne gre v prave roke, drugi pa, da v svoje projekte ne vpletajo lokalnih skupnosti."

Svojo prostovoljsko izkušnjo namerava nadaljevati v Tanzaniji, kjer bo pomagala pri pouku na eni izmed masajskih šol. Podobno izkušnjo pa predlaga tudi drugim.