Podjetja 24.2.2016 15:34

Simobil na prvo mesto po opravljenem mobilnem podatkovnem prometu

Ljubljana, 24. februarja - Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil se je v zadnjem četrtletju lani zavihtel na prvo mesto po opravljenem podatkovnem prometu v mobilnih širokopasovnih omrežjih, kažejo danes objavljeni podatki agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). S tega mesta je izrinil družbo Telekom Slovenije.

Ljubljana.
Poslovalnica ponudnika mobilne telefonije Simobil.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Simobil je v zadnjem lanskem trimesečju zasedel 43,8-odstoten delež po opravljenem mobilnem širokopasovnem prometu. V enakem obdobju leto prej je beležil 34-odstoten delež, je razvidno iz četrtletnega poročila Akosa o razvoju trga elektronskih komunikacij.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je medtem v omenjenem obdobju zabeležil zmanjšanje deleža z 51,7 na 41,3 odstotka. Sledi Telemach Mobil, ki je na letni ravni povečal delež z 12,5 na 13,5 odstotka. Telemach Mobil nastopa namesto nekdanjega Tušmobila - ta se je preimenoval po prevzemu s strani Telemacha.

Tržni deleži opravljenega mobilnega širokopasovnega prometa po operaterjih

            2014/4.čet.  2015/4.čet.
--------------------------------------------------
Simobil           34     43,8
Telekom Slovenije     51,7     41,3
Telemach Mobil      12,5     13,5
Debitel          0,7     0,7
T-2             1     0,6
Izimobil          0,1     0,2
Telemach           0     0,1
--------------------------------------------------

Vir podatkov: AKOS, http://goo.gl/epHQUh

Rast podatkovnega prometa prek mobilnega širokopasovnega dostopa v omrežjih tretje generacije (3G) in naprednejših omrežjih se je sicer nadaljevala tudi v zadnjem četrtletju leta 2015. V primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta je slednji višji za kar 72,2 odstotka.

Agencija je na podlagi zadnje raziskave o mesečnih izdatkih gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij ugotovila, da se uporaba mobilnih podatkovnih storitev povečuje - uporabnikov je danes že 40 odstotkov. Najbolj se je povečal delež tistih, ki mobilne podatkovne storitve uporablja samo preko mobilnega telefona (teh je 37 odstotkov), preostale tri odstotke gospodinjstev pa do mobilnih podatkovnih storitev dostopa preko podatkovne kartice - večina teh ima kartico priključeno na računalnik.

Povprečno gospodinjstvo, ki pozna skupne izdatke za mobilne podatkovne storitve, je v oktobru 2015 za potrebe teh storitev porabilo 29 evrov, kar je največ glede na do sedaj zbrane podatke. Sicer pa dobra polovica (55 odstotkov) uporabnikov mobilnih podatkovnih storitev ne pozna stroška celotnega gospodinjstva za te storitve, 18 odstotkov pa jih navaja, da stroškov nima oz. da so stroški vključeni v paket.

Telekom Slovenije medtem ohranja vodilni položaj po številu uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa. V zadnjem četrtletju lani je zasedal 43,8-odstoten delež, v enakem obdobju leto prej pa 44,9-odstoten delež. Sledita mu Simobil, ki se mu je delež zmanjšal s 30,8 na 30,3 odstotka, in Telemach Mobil. Ta je delež povečal z 11,9 na 13,2 odstotka.

Telekom Slovenije prav tako ostaja vodilni po deležu v skupnem številu aktivnih uporabnikov mobilne telefonije na slovenskem trgu. V zadnjem četrtletju lani je beležil 46,3-odstoten delež, kar je sicer manj od 48,4 odstotka v enakem obdobju leto prej.

Na drugem mestu je Simobil, ki je delež povečal z 29,3 na 30,1 odstotka. Sledita Telemach Mobil (dvig z 12,7 na 13,4 odstotka) in Debitel (padec s 3,9 na 3,8 odstotka). Slednji je sicer lani prešel v lastništvo Telekoma Slovenije.