Mediji #družba 24.2.2016 17:59

Google namenil sredstva slovenskemu inštitutu Danes je nov dan

Ljubljana, 24. februarja - Slovenski inštitut Danes je nov dan je uspel pridobiti sredstva na razpisu fundacije Digital News Initiative, ki jo je ameriški spletni velikan Google ustanovil skupaj z več vodilnimi svetovnimi medijskimi hišami. Inštitut se je na razpis prijavil s spletnim orodjem Parlameter.

Ljubljana. Ekipa Inštituta za druga vprašanja Danes je nov dan. Foto: Danes je nov dan/STA

Ljubljana.
Ekipa Inštituta za druga vprašanja Danes je nov dan.
Foto: Danes je nov dan/STA

Parlameter je spletno orodje, ki z raznolikimi analizami glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dela v Državnem zboru, so sporočili iz inštituta Danes je nov dan, v katerem to orodje razvijajo že dve leti.

"Skozi uporabniku prijazno vizualizacijo podatkov in tehnološko napredno modularno zasnovo veča transparentnost delovanja najpomembnejše demokratične institucije, saj tako uporabnikom kot razvijalski skupnosti in javnosti omogoča bolj učinkovit vpogled v odločevalski proces," so še zapisali.

Doslej so na projektu delali v prostem času, strežnike pa plačevali iz žepa. "Številčna ekipa pa je motivacijo črpala iz prepričanja, da delamo nekaj dobrega in pomembnega," pravijo v inštitutu.

Z Googlovo podporo bodo Parlameter dokončali in nato nadgrajevali. S pridobljenimi sredstvi bodo zaposlili ljudi, ki bodo skrbeli za projekt, kar bo okrepilo inštitut in povečalo možnosti za njegovo nadaljnje financiranje.

"Uspeh na razpisu razumemo tudi kot podporo v prizadevanjih za bolj transparentno in prijazno državo, v kateri smo se razmeram navkljub odločili ostati, si vzeti pravico in uporabiti vse svoje moči, da jo uspešno preoblikujemo od znotraj," dodajajo v inštitutu.

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot integralni del in podpornik vstajniških gibanj. Od septembra 2013 delujejo kot inštitut, ki se osredotoča na digitalno politično participacijo, transparentnost in nadzor.

Delovanje inštituta izhaja iz razumevanja demokracije kot nenehnega procesa, družbene pogodbe kot stalne in vključujoče razprave ter politične participacije kot odgovornosti za lastno opolnomočenje. S projekti v obliki digitalnih intervencij, ki se poslužujejo inovativnih prijemov spletnega komuniciranja, se poskušajo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke in aktivirati ljudi.

Fundacija Digital News Initiative je namenjena podpori inovacijam na področju digitalnega novinarstva. Google jo je lani ustanovil skupaj z vplivnimi medijskimi hišami, kot so The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung, La Stampa in El Pais.