#družba 23.2.2016 16:19

Kobilarna Lipica na poti k vpisu na Unescov seznam

Ljubljana, 23. februarja - Strokovna komisija Slovenskega etnografskega muzeja, ki je od Kobilarne Lipica prejela pobudo za vpis kobilarne v register žive kulturne dediščine, pospešeno pripravlja gradivo. Posredovala ga bo ministrstvu za kulturo, da opravi vpis na nacionalni seznam.

Lipica, Kobilarna Lipica.
Kobilarna Lipica, konji, lipicanci.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Slovenski etnografski muzej v vlogi koordinatorja varstva žive kulture dediščine kaže na jasno in odločno podporo Kobilarni Lipica kot izvorni kobilarni lipicanske pasme konj in izjemnemu kulturnemu spomeniku. Predvsem pa izraža odločno podporo skupnemu vpisu vseh evropskih lipicanskih kobilarn na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine, so zapisali v kobilarni.

Pobuda, ki jo podpira tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot resorno ministrstvo Kobilarne Lipica, je po besedah v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjana Bizjaka zgodovinskega pomena, saj ne pomeni zgolj promocije in krepitve pomena kobilarne, ampak tudi obvezo, da bo Slovenija ohranjala Kobilarno Lipica za dobrobit celotnega človeštva.

Obenem je Bizjak izpostavil, da je bilo tako pomemben projekt mogoče izvesti šele po več letih naporov poslovodstva kobilarne ter resornega ministrstva. S tem so končno zagotovljene primerne razmere za nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica, tako na področju reje in vzreje kot tudi na področju razvoja izobraževalnih, raziskovalnih in turističnih produktov.

"Sedaj nam je uspelo priti skozi prvo sito, počakati moramo na vpis v register nežive kulturne dediščine na ministrstvu za kulturo. Nam je pa preko tega sita uspelo priti pred Avstrijci in tako smo izpolnili že polovico naših obveznosti," je povedal Bizjak.

Vpisu na nacionalni ravni bo sledila naslednja faza postopka - oddaja skupne vloge za vpis vseh lipicanskih kobilarn na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. To pobudo bo vložila tista lipicanska kobilarna, ki bo prva izpeljala postopek na nacionalni ravni. Postopki za vpis v nacionalne registre tečejo še na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem.

"Tudi druge države - Hrvaška, Madžarska in Slovaška - hitijo z vpisom v nacionalni register, predvidevam pa, da bomo skupaj z Avstrijo prvi, ki nam bo uspelo priti preko vseh postopkov," je dodal Bizjak.

Lani je Kobilarno Lipica obiskalo deset odstotkov več obiskovalcev kot leto pred tem, s čemer je kobilarna ustvarila več kot 906.000 evrov prihodkov iz ogledov kobilarne in ostalih storitev. Letos, po zaključeni celoviti prenovi, uprava kobilarne napoveduje rekordno rast. Število obiskovalcev naj bi se povečalo za 13 odstotkov, prihodki pa za kar 55 odstotkov, so še sporočili iz kobilarne.