#družba 16.2.2016 10:43

Sloveniji manjka jasna vizija informacijske družbe

Ljubljana, 16. februarja - Slovenija nima jasno oblikovane strategije za področje informacijske družbe. Poleg tega strokovne institucije, ki so ključne na tem področju, gledajo skozi oči industrije oz. gospodarskih interesov in ne skozi oči državljana in javnega interesa, so izpostavili na včerajšnjem pogovoru okviru cikla Pogovori v Poligonu #4biti zavoda Državljan D.

Ljubljana. Pogovor ‪#‎4biti‬ za naslovom Regulacija elektronskih komunikacij v Sloveniji. Foto: STA

Ljubljana.
Pogovor ‪#‎4biti‬ za naslovom Regulacija elektronskih komunikacij v Sloveniji.
Foto: STA

Ljubljana. Pogovor ‪#‎4biti‬ za naslovom Regulacija elektronskih komunikacij v Sloveniji. Foto: STA

Ljubljana.
Pogovor ‪#‎4biti‬ za naslovom Regulacija elektronskih komunikacij v Sloveniji.
Foto: STA

Država mora po mnenju predsednika Sveta za elektronske komunikacije Dušana Cafa voditi celovito razvojno politiko, s katero bo zagotovila storitve ter z gradnjo infrastrukture omogočila dostop do teh. Velik del Slovenije namreč še vedno nima dostopne infrastrukture za internet, pojasnjuje.

Država se ne sme umakniti, imeti mora jasno politiko, kako spodbujati podjetja, da bodo investirala, je prepričan Caf. "Spodbujati mora konkurenco ter vztrajati pri svojih ukrepih. Podjetja mora motivirati, da investirajo tudi na območja, kjer ni komercialnega interesa."

Pri določanju področij, kjer se država lahko umakne, je po njegovem mnenju potrebna previdnost, saj v Sloveniji konkurenca ni dovolj močna. "Pri mobilnih komunikacijah opažamo celo, da se vzpostavlja oligopol, ki zelo močno in usklajeno deluje." Na tem področju mora država ohraniti svojo vlogo regulatorja, ki pa je trenutno šibka, meni Caf.

Glasnik digitalnih tehnologij v Sloveniji Aleš Špetič zaznava, da se vedno manj stvari na tem področju dogaja proaktivno. Pogosto so to zgolj "reakcije na kritične dogodke ali afere, prave strategije pa ni". Vloga informacijske infrastrukture v Sloveniji je po njegovem mnenju "povsem ignorirana in ni razumljena".

Kot izpostavlja Špetič, je informacijska družba med drugim skupek infrastrukture, storitev vedenj in znanj, zato je osredotočenost na "kablovje" oziroma opremo, s čimer se pogosto povezuje informacijsko družbo, premalo. Informacijska družba mora postati jasna strateška usmeritev države, učinke pa je potrebno meriti sproti, in ne z dvoletnim zamikom, kot to poteka sedaj, podarja Špetič.

Caf problem zaznava tudi v medijih, ki temu področju namenjajo premalo pozornosti. Poglobljenih analiz ni, saj po eni strani to ni zaželeno, po drugi strani pa civilna družba na tem področju ni dovolj artikulirana, meni.

Sloveniji manjka jasna vizija, kamor bi želeli priti, saj se preboji dogajajo šele takrat, ko sistematično delaš na nekem področju, je prepričan Caf. "Ko enkrat zaostaneš, tega zaostanka praviloma ne moreš nadoknaditi." Na določenih področjih pa je Slovenija zaradi neuspešne politike in regulacije že na repu Evropske unije, kar se kaže tudi v številka, še dodaja Caf.