Podjetja 13.2.2016 10:00

Veljati začne zakon o državnem gozdarskem podjetju

Ljubljana, 13. februarja - Z današnjim dnem začne veljati zakon o gospodarjenju z državnimi gozdovi, s katerim bodo ukinili koncesije in ustanovili novo podjetje za rabo ter izkoriščanje lesa iz državnih gozdov. Gre za enega pomembnejših zakonov kmetijskega ministrstva, ki naj bi prispeval k boljšemu gospodarjenju z gozdovi in oživitvi gozdno-lesne verige.

Ljubljana. Gozdarstvo, gozd, les, vitel, drevo, hlod. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gozdarstvo, gozd, les, vitel, drevo, hlod.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Država ima v lasti približno petino vseh gozdov v Sloveniji, gospodarjenje z njimi pa trenutno temelji na koncesijah iz leta 1996. Te so podelili brez javnega razpisa za obdobje 20 let, večina pa se jih izteče konec letošnjega junija. V skladu z zakonom bodo namesto podeljevanja koncesij za gospodarjenje z državnimi gozdovi ustanovili družbo Slovenski državni gozdovi, ki bo v izključni lasti države.

Njena glavna dejavnost bo razpolaganje z državnimi gozdovi in njihovo upravljanje ter pridobivanje gozdov. Poleg tega bo lahko opravljala še druge dejavnosti s tega področja, kot so organiziranje centrov za zbiranje oz. predelavo lesa in ustvarjanje pogojev za razvoj ter vzpostavljanje gozdno-lesnih verig.

Vlada želi z zakonom med drugim prispevati k čim večjemu donosu, vzpostavitvi in razvoju gozdno-lesnih verig, oblikovanju zelenih delovnih mest, dolgoročnemu povečevanju površine državnih gozdov, pa tudi k večji transparentnosti poslovanja pri oddaji del v gozdu in prodaji lesa.

Država bo novo podjetje ustanovila s kapitalskim vložkom in stvarnim vložkom v obliki podjetja Snežnik. Za izvajanje svojih nalog bo lahko družba najemala posojila s poroštvom države, vendar bo moral soglasje zanje dati DZ.

S samo uveljavitvijo zakona se sicer ne bo zgodilo nič dramatičnega, pomembno delo prihaja v prihodnjih mesecih, ko bo treba določiti sedež gozdarskega podjetja, ki si ga želi več občin v različnih delih Slovenije, in nasploh pripraviti vse potrebno za zagon podjetja v juliju. Opozicija je vladi med sprejemanjem zakona med drugim očitala prav to - da še ni poslovnega načrta in strategije podjetja.