Podjetja 13.2.2016 9:15

V Izoli za spodbujanje podjetništva ustanavljajo zavod Adrion

Izola, 13. februarja - Izolski občinski svet je na četrtkovi seji v prvi obravnavi soglasno sprejel predlog odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za podjetništvo in razvojne projekte Adrion. Zavod ustanavljajo, da bi povečali učinkovitost izvajanja razvojnih projektov z evropskimi sredstvi in ustvarili spodbudno okolje za samozaposlitve ter zagon novih razvojnih projektov.

V prvih petih letih delovanja naj bi zavod dosegel tri poglavitne cilje, in sicer, da bi na letni ravni pridobili 20 odstotkov več sredstev na evropskih projektih za Občino Izolo, uspešno izvedli istoimenski projekt Jadransko-jonskega programa ter vzpostavili vsaj dva razvojna grozda v sodelovanju z gospodarstvom, so zapisali na občini.

Javni zavod bo zadolžen za "viharjenje idej" ter za prijave in izvajanja projektov, ki jih bodo identificirali občina ter druge organizacije in ustanove, od centra za kulturo in šport ter komunalnega podjetja do šol, vrtcev, knižnice in zdravstvenega doma.

Zavod za podjetništvo bo ponudil konkretno izvedbo prijave s pisanjem prijavnih obrazcev in celotno izvedbo projekta na ključ. Prav tako bo zavod namenjen informiranju in obveščanju občanov ter gospodarskih subjektov o možnosti pridobitve evropskih sredstev, od subvencioniranja energetske prenove in prostovoljnega evropskega dela do podjetniških izmenjav.

Kot je napovedal izolski župan Igor Kolenc, bo zavod izvajal tudi razpise za spodbude podjetjem in obrtnikom, ki želijo razvijati nove razvojne projekte. Občina bo storitve zavoda koristila znotraj svojih zmožnosti, sicer pa bo ta na razpolago izolskim podjetjem. Prav tako si bo zavod prizadeval vzpostaviti mrežo podjetij na področju informacijske tehnologije in z morjem povezanega gospodarstva.

Zavod se ustanavlja za določen čas izvajanja projekta Adrion z možnostjo podaljšanja pred iztekom projekta.

Na četrtkovi seji so občinski svetniki podali nekaj pripomb na predstavljen predlog odloka, dodatne predloge in dopolnitve pa bodo lahko posredovali še v roku 15 dni. Druga obravnava predloga odloka je predvidena v mesecu marcu.