#družba 11.2.2016 17:16

Prvič dokazan obstoj "Einsteinovih" gravitacijskih valov

Washington, 11. februarja - Znanstvenikom je uspelo prvič doslej neposredno dokazati obstoj gravitacijskih valov, ki jih je pred sto leti prvi opisoval že Albert Einstein kot "rahlo valovanje v strukturi prostor-časa". Gre za dosežek stoletja in že pred uradno objavo se je ugibalo, da so njegovi avtorji favoriti za letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko.

Hrvaška, Opatija. Grafit, Albert Einstein, fizik. Foto: Daniel Novakovič/STA

Hrvaška, Opatija.
Grafit, Albert Einstein, fizik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pomembno odkritje so svetu danes razkrili znanstveniki v Washingtonu in še na več drugih lokacijah po svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gravitacijske valove je mednarodni ekipi znanstvenikov uspelo zaznati s sofisticiranim observatorijem LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Ta ima dva identična detektorja na obeh straneh ZDA, v zveznih državah Louisiana in Washington, in je namenjen zaznavanju najmanjših vibracij gravitacijskih valov. Zaznal je nihanje, ki je nastalo ob trčenju dveh črnih lukenj pred 1,3 milijarde let, Zemljo pa je doseglo 14. septembra lani.

Zaznani signal je bil zelo jasen in nobenega prostora ni za dvom, da gre za neposreden dokaz gravitacijskih valov, je ob tem zatrdil Bruce Allen, ki je trenutno na čelu nemškega inštituta Maxa Plancka za gravitacijsko fiziko.

Gravitacijsko valovanje je nihanje ukrivljenosti prostor-časa, ki se kot valovanje širi stran od izvora. Gravitacijski valovi teoretično prenašajo energijo v obliki gravitacijskega sevanja. Prvi je na osnovi svoje splošne teorije relativnosti leta 1916 njihov obstoj napovedal Albert Einstein.

Doslej to gravitacijsko sevanje ni bilo neposredno zaznano, so pa zanj obstajali posredni dokazi. Tako je bila Nobelova nagrada za fiziko že leta 1993 podeljena za meritve Hulse-Taylorjevega dvojnega sistema pulzarjev (PSR B1913+16), ki so pokazale, da so gravitacijski valovi več kot le matematične nepravilnosti, izhaja iz spletne enciklopedije Wikipedia.