"Programiranje je globalni jezik"

Novo mesto, 12. februarja - Direktor SmartNinje Miha Fabjan je po izobrazbi ekonomist, ki je pred petimi leti v Novem mestu sprva sodeloval pri ustanovitvi društva StartUP Novo mesto, leta 2014 pa v okviru društva z Matejem Ramuto začel z izobraževanjem na področju informacijske tehnologije. Skupaj sta ustanovila SmartNinjo.

S StartUP Novo mesto so želeli tudi Jugovzhodni Sloveniji omogočiti stičišče mlade podjetniške startup skupnosti, saj je bila večina teh priložnosti do takrat na voljo le v Ljubljani. Od takrat so organizirali preko 50 različnih dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 2000 ljudi.

Tudi zgodba SmartNinje se je začela v okviru društva. "Ogromno ljudi je imelo podjetniške ideje, ne pa tehničnega znanja, kako to idejo uresničiti," pravi Miha. Tako je soustanovitelj Matej Ramuta že pred SmartNinjo nudil krajše tečaje programiranja. Poleti leta 2014 pa so organizirali prvo skupinsko delavnico, kjer so ustvarili prvih pet SmartNinj, kot pravijo udeležencem tečajev. Do sedaj so v okviru različnih tečajev in delavnic ustvarili že preko 300 SmartNinj.

Opazili so, da veliko podjetij išče kadre s področja informacijskih tehnologij, vendar jih ne najdejo. S SmartNinjo želijo vzpostaviti to vez, med podjetji in kadri, ki jih iščejo. "Naša misija je, da vzamemo povprečnega študenta družboslovne smeri, ki bo šel skozi naše tečaje, da spozna in osvoji osnove, nato pa bo pripravljen za začetno delovno mesto v IT-sektorju."

Evropska komisija je v svoji strategiji do leta 2020 kot ključno panogo zastavila tudi razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologij, v okviru slednje pa predvsem pridobitev znanja in kompetenc na omenjenem področju. Po nekaterih podatkih, ki jih je podal Miha, naj bi bilo do leta 2020 prostih približno milijon delovnih mest na področju informacijskih tehnologij. Evropska komisija v okviru programa COSME nudi finančno pomoč manjšim in srednje velikim podjetjem, ki se želijo razvijati na vseh področjih, med ključnimi pa je tudi digitalna tehnologija.

Miha pravi, da se je z nekimi osnovami programiranja ukvarjal že v srednji šoli, vendar je glavni programer v ekipi soustanovitelj Matej Ramuta. Zase pravi, da je generalist, kar je lahko v svetu podjetništva hkrati dobro ali slabo. Vse je odvisno od tega, ali si se pripravljen učiti. Tako je že od začetka StartUP Novo mesto gradil na skupnosti, ki ni pomagala le njemu, temveč tudi drugim. "Znanja je ogromno in povsod, problem je razbrati uporabne informacije," dodaja. Svetuje, da se mladi pridružijo različnim skupnostim, kjer bodo zagotovo našli koga, ki je že imel podobne probleme in bo lahko z nasveti pomagal.

StartUP Novo mesto bo nadaljeval svojo misijo tudi v prihodnje, saj se skupnost neprestano gradi. Tudi pri SmartNinja računajo, da bodo v tem letu organizirali še več delavnic in tečajev po celi Sloveniji. Prav tako pa bodo pot nadaljevali v tujini, kjer so že sklenili nekaj partnerstev.