Podjetja 3.2.2016 14:31

EBRD se zanima za naložbe skupine Sij

Ljubljana, 3. februarja - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) aktivno spremlja poslovanje skupine Sij, potem ko je lani kupila njene obveznice, in je z dosedanjim sodelovanjem zadovoljna. Zelo jo zanimajo učinki prihodnjega naložbenega cikla, prav tako pa tudi učinki obstoječih naložb, je ob obisku Sija povedal prvi podpredsednik EBRD Philip Bennett.

Ljubljana. Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bennett je sedež največje slovenske metalurške skupine obiskal v okviru delovnega obiska v Sloveniji, so sporočili iz Sija. Z vodstvom se je pogovarjal o medsebojnem sodelovanju, ki se je začelo lani, ko je EBRD v petletne obveznice Sija investirala 8,5 milijona evrov. To je bil prvi primer sodelovanja EBRD pri izdaji podjetniških obveznic slovenskih izdajateljev.

Vodstvo skupine Sij je na srečanju podrobneje predstavilo strategijo trajnostnega razvoja skupine do leta 2020, skladno s katero je skupina že vstopila v nov naložbeni cikel. Ta bo temeljil na ciljnih naložbah v jeklarski diviziji, ki bodo omogočile nadaljnjo optimizacijo proizvodnega miksa, izboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnje in povečanje proizvodnih zmogljivosti v najbolj donosnih proizvodnih programih skupine (nerjavna in specialna jekla, visoko legirana orodna jekla, zlitine).

Skupina Sij bo pomemben del naložb usmerila tudi v proizvodnjo končnih jeklarskih proizvodov (pomemben korak v tej smeri predstavljata reorganizacija družb na lokaciji Ravne na Koroškem in ustanovitev novega proizvodnega podjetja Ravne Systems) in v okoljske naložbe, s katerimi bo na ravni celotne skupine še naprej zniževala svoj okoljski odtis in uvajala nove modele trajnostnega poslovanja.

Predstavniki EBRD so na srečanju posebno pozornost namenili pomembnosti naložb v okolje in trajnostni razvoj. Na tem področju ima skupina Sij že številne reference, kot sta na primer uvedba brezkislinskega čiščenja hladno valjanih trakov v Acroniju in nagrajeni projekt izrabe odpadne toplote za daljinsko ogrevanje na Ravnah na Koroškem.

EBRD je po Bennettovih besedah zadovoljna z dosedanjim sodelovanjem. "Zelo nas zanimajo učinki prihodnjega naložbenega cikla, prav tako pa tudi učinki obstoječih naložb. Poleg tega je posebno pozornost treba posvečati strateškim naložbam v jeklarski diviziji, ki imajo pomembne okoljske in trajnostne multiplikatorje," je izpostavil Bennett.

Poslovni model skupine Sij je svojo učinkovitost potrdil že leta 2014, robustnost pa lansko leto, je ob zaključku srečanja poudaril predsednik uprave Sija Anton Černih. Leto 2015 je bilo po njegovih besedah za skupino Sij - ne glede na slabše zunanje tržno okolje - uspešno. "Veseli nas, da to prepoznavajo tudi naši finančni partnerji, med njimi tudi EBRD," je dodal.