#družba 4.2.2016 8:19

Obeta se obnova nekaj železniških postaj po državi

Ljubljana, 4. februarja - Direkcija RS za infrastrukturo bo v sklopu projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, v finančni perspektivi 2014-2020 obnovila tudi nekatere železniške postaje. Tako je v kratkoročnem obdobju predvidena obnova železniških postaj Pragersko, Maribor, Pesnica, Šentilj, Celje, Laško in Rimske Toplice.

Maribor. Glavna železniška postaja Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Glavna železniška postaja Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Omenjene železniške postaje sicer niso edine, ki bodo deležne obnove. Tako je v okviru projekta rekonstrukcije kočevske proge, ki ni sofinanciran z evropskimi sredstvi, predvidena ureditev postaje Kočevje ter ureditev obstoječih železniških postajališč Spodnja Slivnica, Čušprek, Velike Lašče, Stara Cerkev ter nakladališč Dobrepolje in Ortnek.

Direkcija v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana vzporedno s projekti P+R izdeluje tudi projektno dokumentacijo za gradnjo postajališč Dolgi most, Črnuče in Rudnik. Na območju Mestne občine Ljubljana je predvidena tudi ureditev postajališč Tivoli, Medno, Vodmat, Ježica in Brinje.

V postopku pridobitve je gradbeno dovoljenje za gradnjo novega železniškega postajališča Vnanje Gorice v Občini Brezovica. V Občini Škofljica pa potekajo pogovori o možni umestitvi železniškega postajališča na Lavrici, so za STA pojasnili na direkciji za infrastrukturo.

Skupne vrednosti obnove postaj in postajališč na direkciji ne navajajo. Pojasnjujejo, da bo ta znana, ko bo zaključena priprava projektne dokumentacije.