26.1.2016 11:12

"Drugačno je lahko tudi zanimivo"

Ljubljana, 26. januarja - Nina Plantan je študentka podiplomskega študija komunikologije na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Že tekom dodiplomskega študija je izkoristila možnost študijske izmenjave Erasmus, ki jo bo ponovno izkoristila tudi na 2. stopnji. Pred kratkim pa se je udeležila evropskega projekta Democrazy na Danskem. Meni, da bi vsak moral izkoristiti možnost izmenjave in potovanj, saj se tako razvijamo.

Ljubljana. Študentka magistrskega študija komunikologije Nina Plantan. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Študentka magistrskega študija komunikologije Nina Plantan.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Študentka magistrskega študija komunikologije Nina Plantan. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Študentka magistrskega študija komunikologije Nina Plantan.
Foto: Anže Malovrh/STA

"Evropska unija nam ponuja različne izmenjave, zdi pa se, da veliko študentov niti ne ve, kaj vse lahko izkoristijo. Tovrstne izkušnje so pomembne za našo prihodnost in nam dajo veliko dobrega. Tudi spoznavanje drugih kultur in navad je del izkušnje, saj se potem naučimo gledati na lastne probleme z makro nivoja," meni Nina.

Jeseni je preživela štiri mesece na Danskem, kjer se je na izobraževalni ustanovi Hojskolen Osterson v kraju Aabenraa udeležila projekta Democrazy, namenjenemu mladim evropskim študentom. S pomočjo mehkih način nastopanja in podobnimi pristopi so od blizu spoznali koncept demokracije. Glavna tema so bile aktualne problematike od beguncev do napadov v Parizu, ki so se zgodili novembra.

S študenti iz cele Evrope so skupaj živeli štiri mesece. Imeli so možnost dobro spoznati druge kulture ter se obenem naučili biti strpni in potrpežljivi. Tovrstno izkušnjo priporoča tudi drugim. Svetuje, da naj mladi za tovrstne priložnosti povprašajo na fakulteti ali pa se pozanimajo na različnih spletnih straneh.

Ena izmed spletnih strani, na kateri se znajde večina razpisov za prakse, konference, šolanja ipd. v tujini, je Mladi info in jo podpira tudi evropski program Mladi v akciji. Na spletni strani niso omejeni le na razpise, namenjene mladim v Evropski uniji, temveč po celem svetu. V kolikor razmišljate o študiju v tujini, vendar vas skrbi finančna plat, si lahko na Evropskem vodiču za financiranje pozanimate o možnostih štipendije.

Sama je ponosna tudi na izkušnjo študijske izmenjave v Valencii, ki jo je opravila v okviru dodiplomskega študija, in se že veseli pisanja magistrske naloge v Barceloni. "Najpomembnejši so vsi tisti trenutki, ko se združiš z novimi ljudmi in najdeš prijatelje, ki jih drugače ne bi nikoli spoznal."

Nino želja po spoznavanju tujih krajev spremlja že vse od otroštva in tako ves svoj prihranek nameni potovanju v tuje dežele. V dobrih štirih letih je videla že preko 32 držav, seznam pa postaja vedno daljši. "Vsako potovanje ti pusti nek pečat. Začneš razmišljati drugače in svet vidiš iz druge perspektive," dodaja.