Podjetja 17.1.2016 12:00

Počivalšek in gospodarska delegacija na Poljsko

Ljubljana/Vroclav, 17. januarja - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo od ponedeljka do srede na obisku v Vroclavu na Poljskem. Sodeloval bo pri poslovnih aktivnostih v sklopu Slovenskega središča - I feel Slovenia. Poslovneži se bodo na slovensko-poljskem gospodarskem forumu sešli v torek, so sporočili z ministrstva.

Brdo pri Kranju.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Počivalšek se bo srečal z namestnikom poljskega ministra za razvoj Radoslawom Domagalskim Labedzkim. Govorila bosta o priložnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko na različnih področij, od trgovine, turizma do investicij.

Na poslovnem forumu, ki ga soorganizirata Slovenska turistična organizacija (STO) in javna agencija Spirit Slovenija, bo sodelovalo približno 24 slovenskih podjetij.

STO bo v Vroclavu organizirala predstavitev slovenskega turizma ter bilateralna srečanja med slovenskimi in poljskimi institucijami s področja turizma. V sklopu slovenskega poslovnega središča na Poljskem bo v sredo potekala investicijska konferenca, na kateri bosta sodelovala Spirit in varšavska borza.

Poljska v zadnjem času krepi kapitalsko navzočnost v Sloveniji. Tako je nedavno v Palomo vstopil poljski sklad Abris Capital, v Trimo poljski investicijski sklad Innova, v Adrio Airways Tehniko poljska družba Linetech Holding. Lani je Gorenje s poljsko družbo Tesla Recycling podpisalo pogodbo o prodaji večinskega deleža v hčerinski družbi Gorenje Surovina.

Država, ki raste in je s približno 40 milijoni prebivalcev velik trg, predstavlja enega najhitreje rastočih trgov tudi za Slovenijo. Blagovna menjava med državama je leta 2014 dosegla skoraj 1,3 milijarde evrov, v prvih sedmih mesecih lani 836,89 milijona evrov. Tako bo po ocenah za lani presegla 1,4 milijarde evrov.

Poljska je lansko jesen dobila novo konservativno vlado, ki je sprva sprožil politični vihar, nato pa številne proteste v državi. Ko je nedavno okrepila nadzor nad državnimi mediji in sodišči, je postala kritična tudi tujina. Sredi minulega tedna je Evropska komisija proti tamkajšnji vladi sprožila postopke, bonitetna agencija Standard & Poor's pa je državi v petek znižala oceno dolgoročnega dolga v tuji valuti za eno oceno na BBB+.